latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:02 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Nema prisluškivanja opozicije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je njegova jučerašnja izjava na zasjedanju Narodne skupštine o prisluškivanju opozicije, koja je izazvala brojna reagovanja, bila samo određena vrsta performansa i odgovor na njihovo stalno derogiranje parlamenta.

Da nema prisluškivanja poslanika niti bilo koga potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Bez obzira na to, pojedine opozicione političke partije pokrenule su krivične prijave protiv Dodika.

Izjava srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na jučerašnjem zasjedanju Narodne skupštine izazvala je brojna reagovanja. Ipak, Dodik danas sve to demantuje. Kaže da je izjavljujući da vlast prisluškuje opoziciju samo pravio performans, kao odgovor pojedinim opozicionim poslanicima na stalno derogiranje parlamenta.

- Apsolutno Srpska niti ima tehničke mogućnosti da bilo koga prisluškuje, a onaj ko to radi ne saopštava javno. To je bila neka vrsta performansa - pojasnio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

U Srpskoj se ne prisluškuju poslanici niti bilo ko ko se ne bavi kriminalom i nije potencijalni terorista, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Izjavu srpskog člana Predsjedništva nazvao je političkom igrom koju je vodio sa opozicijom.

- Ona se koristi u skladu sa zakonom i za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma. Nema potrebe da neko dođe pod balkon sa kombijem i tehnikom da bi snimao, jer se ne može snimati kroz zidove - rekao je Lukač.

Za opoziciju jučerašnja izjava Dodika dovoljan je razlog da se zbog toga obrate pravosuđu. To je učinio predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog neovlašćenog prisluškivanja.

- Uz dokaze sam naveo da je potvrđeno i lako dokazivo da Dodik učestvuje u prisluškivanju članova opozicionih stranaka u Srpskoj. Dodik je priznao da je izvršio i da u kontinuitetu vrši neovlašteno prisluškivanje članova opozicionih stranaka - poručio je Borenović.

U PDP-u tvrde da su i u decembru prošle godine sumnjali u prisluškivanje kada se pred predsjedništvom ove stranke i zgradom u Banjaluci poslanika Perice Bundala pojavio bijeli kombi.

- Bijeli kombi je 25. i 27. decembra bio pred zgradom Predsjedništva PDP-a. Imam snimke, čak i video snimke, a o ovom prvi put javno govorim - naveo je Bundalo.

Ministar Lukač podsjetio je da su mnogi protiv srpskog člana Predsjedništva zbog izjave o prisluškivanju najavili krivične prijave,ali da se u jednom predmetu ne može voditi više sudskih postupaka.

- Vi ste, Bundalo, bili ministar unutrašnjih poslova i sigurno je da ste bili informisani kako se koristi tehnika u MUP-u. Za priču morate imati dokaz, a spreman sam i stojim na raspolaganju da riješimo sve dileme. Zašto niste pozvali policiju ako smatrate da vas neko ugrožava i pozivam poslanike da prijave policiji ako sumnjaju na bilo šta - rekao je Lukač.