latinica  ћирилица
21/05/2020 |  21:03 ⇒ 21:10 | Autor: Agencije

Retklif zvanično šef svih obavještajnih službi

Senat SAD potvrdio je imenovanje DŽona Retklifa za šefa svih američkih obavještajnih službi.
Agencija za nacionalnu bezbjednost SAD (Foto: AP Photo/ Patrick Semansky) -
Agencija za nacionalnu bezbjednost SAD (Foto: AP Photo/ Patrick Semansky)

Za imenovanje Retklifa, člana Predstavničkog doma Kongresa SAD koji se smatra veoma lojalnim američkom predsjedniku Donaldu Tramu, glasalo je 49 poslanika, dok su 44 bila protiv.

Glasanje je bilo strogo stranački podijeljeno, te su svi glasovi podrške došli iz Republikanske stranke, dok su svi glasovi protiv bili stav članova Demokratske stranke.

Retklif preuzima dužnost u trenutku kada se SAD suoče sa raznim bezbjednosnim prijetnjama, pandemijom virusa korona, konkurencijom sa Kinom, kao i očekivanjima u Americi da će Rusija pokušati da se umiješa u američke izbore ove godine.

Mjesto direktora Nacionalne obavještajne službe smišljeno je poslije napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, kako bi se poboljšala koordinacija između svih 17 obaveštajnih službi SAD.

Retklif na tom mjestu mijenja ambasadora Ričarda Grenela, koji je za kratko vrijeme koje je proveo kao direktor Nacionalne obavještajne službe počeo ozbiljnu reorganizaciju, koja nije baš naišla na veliko odobravanje u redovima demokrata.