latinica  ћирилица
22/05/2020 |  06:50 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Nastavljena sjednica NSRS o uredbama koje je donijela predsjednica Srpske

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas poslaničkom raspravom o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Riječ je o 19 uredbi, donesenim tokom vanrednog stanja, od kojih njegovim ukidanjem prestaju da važe Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i Uredba sa zakonskom snagom o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću.

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi.

Ostale uredbe će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade Srpske koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne preuzmu, ili ugrade u tekst zakona koji regulišu te oblasti kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je proglašenje vanrednog stanja za teritoriju Srpske omogućilo da institucije, u uslovima pandemije, efikasnije rješavaju probleme zdravstvene, socijalne, privredne i humanitarne prirode, u uslovima kad Narodna skupština, zbog restrikcija u pogledu kretanja i zabrane okupljanja, nije u mogućnosti da održava redovna zasjedanja.

Predsjednica je istakla da poštuje Narodnu skupštinu za razliku od opozicije koja iznosi apsolutne neistine.

Dodala je da se radilo sve da bi se olakšala postojeća situacija, sanirale određene stvari i pomogli sektor privrede, zdravstva i svih drugih oblasti.