latinica  ћирилица
22/05/2020 |  08:10 | Autor: SRNA

Marković: Sve vjerske zajednice imaće isti status

Sve vjerske zajednice imaće isti status u Crnoj Gori, a svi nesporazumi biće rješavani na miran i demokratski način, poručio je crnogorski premijer Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti.
Duško Marković (Foto:srbin.info) -
Duško Marković (Foto:srbin.info)

On je podsjetio da je prošlo 14 godina od kada je Crna Gora, kako je rekao, vratila ime i mjesto među državama svijeta i odlučila da sama upravlja budućnošću.

- Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene Crne Gore svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice i da će negiranje crnogorskog identiteta jednom za svagda ostati iza nas - rekao je Marković na sinoćnjoj svečanosti na Orlovom kršu na Cetinju.

On je naglasio da 14 godina kasnije treba pogledati istini u oči. "Vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo - podjele nisu nestale", naveo je Marković.

- Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire, da protjerujemo Srbe iz Crne Gore, da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat - rekao je Marković.

On je poručio da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati isti status u okviru pravnog poretka države, usklađenog sa najvišim demokratskim standardima modernog svijeta.

Marković je rekao da će svi građani biti jednaki u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

Crna Gora juče je obilježila 14 godina od sticanja nezavisnosti koja je izglasana na referendumu 21. maja 2006. godine.