latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:32 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Finale kviza znanja za osobe sa Daunovim sindromom 23. maja na RTRS-u

Finale virtuelnog kviza znanja kroz prijateljstvo sa osobama sa Daunovim sindromom biće održano 23. maja sa početkom u 15.30 časova na RTRS-u.
Kviz znanja - Foto: RTRS
Kviz znanjaFoto: RTRS

U pitanju je zajednički projekat RTRS-a i Daun sindrom centra Banjaluka, koji su podržali predsjednica Republike Srpske, Vlada i srpski član Predsjedništva BiH.

Riječ je o jednom od velikih antistigma projekata, u kojem će se osobe sa Daunovim sindromom, prvi put do sada, okušati u znanju i to iz tematike koja je namijenjena odraslim ljudima, a ne osobama sa poteškoćama u razvoju.

Kroz četiri kruga kvalifikacija prošla je 21 osoba sa Daunovim sindromom iz Srpske, Srbije, Kanade, Njemačke, Austrije, a šest njih se plasiralo u finale, a to su: Tea iz Osla, Gabi iz Beča, Irena iz Zaječara, Nikolina iz Prijedora, Strahinja iz Novog Sada i Vlado iz Banjaluke.

Žiri čine predsjednik Zlatan Klokić, ministar u Vladi Srpske, Koviljka Špirić, ambasadorka BiH, Vladimir Nikolić , generalni konzul Srbije, Nina Pupić, defektolog, Aleksandar Radošević, direktor Banja Vrućica i Rajnat Majstorović, novinar RTRS-a.

U kvizu će se pojaviti Andrija Milošević, glumac i Јovan Memedović, novinar RTS-a.

Nagrada za prvoplasiranog u međunarodnom kvizu znanja je vikend aranžman za dvije osobe u hotelu Kardial u Tesliću.

Kviz će otvoriti poznati voditelj kvizova Јovan Memedović i postaviti početna pitanja u kojem učestvuju i takmiče se osobe sa Daunovim sindromom, njih šest koji su prošli u finale kviza znanja nivo 2.

Daun sindrom centar Banjaluka pored ovog virtuelnog kviza znanja nivo 2, organizovao je i kviz vizuelnog znanja nivo 1. za osobe sa Daunovim sindromom koji je završen 15. maja, a u finale ovog kviza novo 1. plasiralo se njih šest to su : Strahinja iz Beograda, Haris iz Novog Pazara, Stefan iz Laktaša, Lazar iz Banjaluke, Sandra iz Laktaša i Bojan iz Banjaluke.

U ovom finalu kviza vizuelnog znanja nivo 1. pobjednik je Sandra iz Laktaša koja je osvojila nagradu paket aranžman velnes centra Banja Vrućica.

Ovim projektom će se osobe sa Daunovim sindromom predstaviti tako da su oni prvo ljudi, pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom.

Da i oni žele biti ravnopravni članovi društva, da imaju pravo na grešku pokazuje i ovaj projekat kojim se upravo ruše te predrasude i pokazuje kako treba da tretiramo osobe koji imaju Daunov sindrom, koji nije bolest već stanje.