latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:42 ⇒ 22:20 | Autor: SRNA

Pročitajte zaključke Republičkog štaba (VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije donio je danas Zaključak o prestanku primjene Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske.
Republički štab za vanredne situacije -
Republički štab za vanredne situacije

- Ovim zaključkom prestaje primjena Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske od 5. maja i 14. maja. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Republički štab za vanredne situacije donio je i Zaključak o pružanju zdravstvene usluge testiranja na virus korona državljanima Republike Srpske koji putuju u inostranstvo radi liječenja, kao i njihovim imenovanim pratiocima.

Zaključkom se zadužuju javne zdravstvene ustanove koje su organizovane i osposobljene za pružanje zdravstvene usluge testiranja na virus korona, da izvrše testiranja na virus korona državljanima Srpske koji putuju u inostranstvo radi liječenja, kao i njihovim imenovanim pratiocima, a po rješenju o odobravanju liječenja na teret Јavne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, odnosno Јavne ustanove Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

U saopštenju je navedeno da su za to zadužene javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Republike Srpske Banjaluka, Univerzitetska Bolnica Foča, Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Ukoliko rješenjem o odobravanju liječenja iz tačke jedan ovog zaključka nije određen pratilac testiranje se može izvršiti i pratiocu za koje izabrani doktor medicine - specijalista porodične medicine naknadno utvrdi neophodnost pratnje na odgovarajućoj potvrdi - pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zadužen da organizuje snabdijevanje javnih zdravstvenih ustanova iz tačke jedan ovog zaključka potrošnim materijalom za sprovođenje postupka testiranja.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske u sekciji "Republički štab za vanredne situacije - Akti".