latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:10 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Brnabić: Prioriteti - zdravlje građana i ekonomski oporavak

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će Srbija uskoro moći da proglasi pobjedu nad virusom korona, navodeći da su u ovom trenutku prioriteti zdravlje građana i ekonomski oporavak.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Prvi prioritet je zdravlje građana, zbog čega je u toku prošireno testiranje kako bi se utvrdila potencijalna lokalna žarišta, a drugi je ekonomski oporavak - izjavila je Brnabićeva za Radio Beograd.

Ona je naglasila da Srbija želi da se ekonomski što brže oporavi i vrati tamo gdje je bila prije 6. marta, kada je imala impresivne stope rasta veće od šest odsto.

Odgovarajući na pitanje koliko će vremena biti potrebno za vraćanje na taj nivo, Brnabićeva je rekla da to ne zavisi samo od Srbije nego i od toga koliko će se brzo oporaviti EU i zemlje na koje je srpska ekonomija najviše naslonjena.

Ona je ocijenila da su "svi mogli da vide da i Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i EU predviđaju da će Srbija imati najmanji ekonomski pad u 2020. godini od svih zemalja u Evropi".

- Mi mislimo da će taj pad biti manji nego što oni predviđaju. Procjenjujemo da će najviše biti minus 1,8 procenata, ili čak da ćemo biti na nuli ili da imati blagi ekonomski rast. To su naši ciljevi za 2020. godinu, a da nakon toga u 2021. imamo najbrži rast od svih evropskih ekonomija - kaže Brnabićeva.

Ona je istakla da, uprkos krizi izazvanoj virusom korona, nijedan infrastrukturni projekat nije stao, a nastavljeni su i važni projekti u oblasti inovacija i obrazovanja, za koje smatra da će biti stubovi dinamičnog razvoja u budućnosti.

Brnabićeva je rekla da ni kultura nije zapostavljena i izrazila nadu da će festival Egzit, koji je važan Novi Sad, ali i cijelu Srbiju, ipak biti održan.

- Mi smo dali preporuku da bude odgođen za avgust, a početkom juna ćemo i po epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i cijeloj Evropi, moći da damo jasnu preporuku kada i da li će moći da se održi. U ovom trenutku djeluje da će održavanje biti moguće - navela je Brnabićeva.