latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:24 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Petorica optuženih za ratovanje u Siriji ostaju u pritvoru

Sud BiH je, prema prijedlozima Tužilaštva BiH, donio rješenja kojima je produžio pritvor Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju, Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću i Јasminu Keseroviću, optuženima za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.

Berbiću, koji je optužen za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, odnosno do 14. maja 2022. ili do nove odluke Suda.

Optužnica tereti Berbića da je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru takozvane "Islamske države".

I Ališiću i Labidiju, koje optužnica tereti za ista krivična djela, pritvor može trajati najduže dvije godine od potvrđivanja optužnice, tačnije do 15. maja 2022. ili do nove sudske odluke, prenosi Birn.

Ališić je optužen da je krajem 2013. napustio BiH, doputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija na području gradova Raka i Haritan borio u strukturama "Islamske države".

Labidi je optužen da je sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, te ilegalno prešao granicu sa Sirijom, a istragom je utvrđeno da je 2016. bio u sastavu više oružanih formacija i učestvovao u borbama na području gradova Raka i Haritan.

Sud BiH je i Kasupoviću i Keseroviću, kojima su na teret stavljena ista krivična djela, produžio pritvor.

Armenu DŽelki, koji je optužen za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, Sud BiH je ukinuo pritvor, u kojem se nalazio od decembra 2019. godine, i izrekao mu mjere zabrane, prema prijedlogu njegove odbrane.

Njih šestorica su sa Muharemom Dunjićem, protiv koga Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu za ratovanje u Siriji, u decembru 2019. deportovani u BiH.