latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:48 ⇒ 23/05/2020 | 07:21 | Autor: SRNA

Cvijanović: Dobro smo prošli kroz krizu (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Narodnoj skupštini da nije bilo nikakvih zloupotreba kada je riječ o donošenju uredbi sa zakonskom snagom za vrijeme vanrednog stanja usljed virusa korona, jer je postojala potreba da se određene oblasti i pitanja u Srpskoj regulišu na poseban način i u skladu sa onim što je nalagalo to stanje, a da se kriza prođe sa što manje štete.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ona je zahvalila Vladi Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za pomoć na donošenju mjera.

- Iako Ustav Srpske dozvoljava da se uredbe donose na osnovu sopstvene inicijative, zaista sam se trudila i imala podršku kada je riječ o procedurama da ministri budu predlagači. Pri tome, konsultovala sam i pribavljala saglasnost predsjednika Narodne skupštine da bismo u tom procesu donošenja uredaba imali što više učesnika i transparentnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je cilj na tom planu bio što više transarentnosti u pogledu obavještavanja javnosti.

- Bila bih srećna da je tada bilo moguće održavati redovne sjednice parlamenta, ali nije zbog objektivnih ograničenja koja je postavljala zdravstvena struka - rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi zakonskom snagom.

Ona je u vezi sa epidemijom virusa korona zahvalila svima koji su pomogli da se krizno vrijeme i izazovi u Srpskoj prođu sa što manje oštećenja.

- Institucije su radile u novom režimu, ali i drugi su tome morali da prilagode svoje aktivnosti. Najveći izazov je bio na našim zdravstvenim radnicima i njihovoj sposobnosti da se odupru virusu i budu na raspolaganju stanovništvu i građanima, za šta zaslužuju svaku pohvalu, kao i ostale službe - rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o optužbama opozicije da je donošenje uredbi bilo neustavno, Cvijanovićeva je rekla da su institucije Srpske tokom vanrednog stanja radile odgovorno i u okvirima zakona.

- S obzirom na okolnosti, mislim da smo dobro prošli kroz ovu krizu. Voljeli bismo da nije bilo žrtava, teško oboljelih i slično ali to se dešavalo, kao i u svijetu. Ipak, odradili smo ovaj posao kako su građani očekivali. Posebno zahvaljujem ljudima koji su obezbijedili da nastavni proces djeluje nesmetano, iako na drugačiji način - rekla je Cvijanovićeva..

Ona je dodala da bi u budućnosti trebalo preciznije definisati i promijeniti određene stvari u Ustavu Srpske, među kojima je i ukidanje smrtne kazne.

Cvijanovićeva je rekla da su mjere pomoći privredi Srpske donošene da radnici u realnom sektoru ne ostanu bez posla, te da će u tom smislu biti uključeni svi raspoloživi resursi da se očuvaju pomenuta radna mjesta i da postepeno krene vraćanje stanja u normalnu kolotečinu.

- To je bila dobra poruka našim radnicima, ali i poslodavcima. Sa nekima sam imala sastanke i znam da su u tom smjeru puni zahvalnosti, jer sami ne bi mogli održati ljude na platnom spisku da nije bilo Vlade koja je isplaćivala plate i doprinose - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da je u pogledu mjera pomoći privredi dosta urađeno, ali da su pred Srpskom na tom planu novi izazovi.

Cvijanovićeva je rekla da se i poslije dva i po teška mjeseca nastavljaju izazovi jer epidemiološka situacija nije takva da se kaže – problem sa virusom je nestao.

- Nažalost, taj virus još uvijek postoji i trebaju se svi, od političara do građana, pridržavati uvedenih mjera. Postoji lična odgovornost svih nas u narednom periodu da izbjegnemo zamke u vezi sa virusom u narednom periodu - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su zdravstveni radnici Srpske imali svu potrebnu zaštitnu opremu, te da je zadovoljna što Republika ni u jednom momentu nije bila u bezizlaznoj situaciji u kojoj su se u pogledu virusa našle neke mnogo razvijenije zemlje.

- Moja poruka građanima jeste da kada radimo zajedno, možemo da prevaziđemo sve probleme, zaštitimo cjelokupno stanovništvo i prođemo krizu bez puno oštećenja. Mislim da nas to vezuje bez obzira da li smo u vlasti ili u opoziciji - istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o uredbi o izazivanju panike i nereda, koja je ubrzo ukinuta, Cvijanovićeva je rekla da su takve akte imale mnoge zemlje, te da se povlačenje te uredbe nije desilo zato što je bila promašaj, već zbog objektivne procjene institucija.

Govoreći o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske i opozicionim tezama da je to značilo neki dodatni namet građanima, Cvijanovićeva je rekla da nije aktiviran bilo kakav zakonski propis ili doprinos da se prave dodatna opterećenja na radnike, građane, poslodavce i slično.

- To se nije desilo. Dakle, taj fond koji je sada kompenzacioni fond, jeste nešto što takođe uliva nadu našoj privredi i građanima za naredni period. Sve što radimo ima svrhu i cilj i želim građanima da ne bude više ovakvih izazova, a ako ih već imamo, da znamo da smo spremni da reagujemo i da imamo vjeru da kao Republika možemo prevladati probleme - kaže Cvijanovićeva.