latinica  ћирилица
22/05/2020 |  22:12 ⇒ 22:14 | Autor: TANЈUG

Kon: Ulazimo u period apsolutnog smanjivanja aktivnosti virusa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da današnji dan, kada prvi put poslije dužeg vremena nije bilo umrlih od posljedica virusa korona, pokazuje da Srbija ulazi u period apsolutnog smanjivanja njegove aktivnosti, ali da se i dalje vrši aktivan nadzor.
Dr Predrag Kon - Foto: TANЈUG
Dr Predrag KonFoto: TANЈUG

On je za TV Pink rekao da to što još ima više od 100 novooboljelih na skoro 6.000 testiranih, pokazuje da se ekscesna situacija koja se desila u Vranju dalje ispituje i otkrivaju slučajevi.

- Nadzor je i dalje aktivan. Mi smo završili 11. i ulazimo u 12. nedjelju koja je posljednja nedjelja u kojoj možemo da očekujemo aktivnost virusa. Poslije toga će to polako preći u sporadično i eventualno samo ako se jave tako ekscesne situacije može ponovo doći do povećanja, ali to će biti isključivo samo lokalno” - rekao je Kon.

Naveo je da se nastoji da Srbija prije svega ima što manje smrtnih slučajeva, kao i da se otkrije što više zaraženih da bi se te osobe izolovale i spriječilo dalje prenošenje virusa.

- Što više testiranih imamo, više ćemo i otkrivati one koji su zaraženi - rekao je Kon.

Naveo je da je jasno da je aktivnost virusa u silaznoj putanji i da više ne može da se podigne na nivo na kom je bio.

- Tačno je da mogu povremeno da se pojave "džepovi" u nekim zatvorenim kolektivima, ali se očekuje da s junom to potpuno prestane i da se javljaju samo sporadični slučajevi. Da li će prestati potpuno da se javlja ili će tokom ljeta da se javlja sporadično, to ćemo vidjeti - rekao je Kon.

Dodao je da je Srbija pokazala da može da kontroliše epidemiju za razliku od nekih drugih zemalja koje to nisu uspjele.