latinica  ћирилица
22/05/2020 |  22:41 | Autor: SRNA

Tramp: Crkve su ključne i treba ih otvoriti

Predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je danas da su crkve i druge bogomolje ključne i pozvao je guvernere američkih država da dozvole njihovo otvaranje tokom vikenda, uprkos prijetnji koju i dalje predstavlja virus korona.

Trmap je zaprijetio da će, ukoliko guverneri ne ispune njegov zahtjev, umjesto njih donijeti takvu odluku, iako nije poznato da li američki predsjednik ima takvo ovlašćenje.

- Danas proglašavam bogomolje - crkve, sinagoge i džamije - ključnim mjestima koja pružaju ključne usluge - istakao je Tramp tokom današnje konferencije za novinare.

Američki centri za kontrolu i prevenciju zaraza pripremili su uputstva za ponovno otvaranje bogomolja, ali je Bijela kuća odbijala da ih objavi sve dok Tramp juče nije naglo promijenio stav, piše AP.

- Rekao sam im - bolje bi vam bilo da to izbacite. To će i da učine. Danas ili sutra će objaviti nešto u vezi sa crkvama. Moramo da otvorimo crkve - rekao je Tramp tokom jučerašnje posjete kompaniji "Ford motor" u Mičigenu, koja tokom pandemije proizvodi ventilatore.