latinica  ћирилица
23/05/2020 |  07:18 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

NSRS o dugoročnom zaduženju Republike Srpske

Posebna sjednica NSRS nastavljena je danas razmatranjem Odluke o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2020. godinu u iznosu od 678 miliona maraka.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Poslanici su razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta koji je veći za 188 miliona maraka i iznosi tri milijarde 613 miliona maraka.

Ministarka finansija Zora Vidović rekla je juče da je prijedlogom odluke predviđeno dugoročno zaduživanje Srpske za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM.

Vidovićeva je objasnila da je struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu 354,1 milion KM, a na inostranom tržištu 323,8 miliona KM.

Prema njenim riječima, od 354,1 miliona KM izvršeno je zaduženje od 214,1 milion KM i ostaje da je na domaćem tržištu još moguće zaduženje od 140 miliona KM.

U nastavku posebne sjednici biće razmotren i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /908-BA/.

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta.

Razmotren je i prijedlog odluke o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi zakonskom snagom.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak, 21. maja, usvojila je odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske jer je stavljena pod kontrolu epidemiološka situacija koja se odnosi na virus korona.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Posebna sjednica održava se u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.