latinica  ћирилица
23/05/2020 |  09:29 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Krunićeva prazne papire blokova pretvara u čarobne crteže

Petnaestogodišnja srednjoškolka sa Pala Ana-Emilija Krunić talenat za crtanje do sada je pokazala kroz više od 250 pravih umjetničkih djela naslikanih grafitnom olovkom.
Pale:Ana-Emilija Krunić - Foto: SRNA
Pale:Ana-Emilija KrunićFoto: SRNA

Talentovana Ana-Emilija ispričala je Srni da koristi različite tehnike - od grafitne olovke i drvenih bojica do akvarela i ponekad uljanih boja, a jedna od ženja joj je da ilustruje neku knjigu ili časopis.

Voli da crta likove, bilo da su to portreti ili cijele figure, a najdraže joj je da naslika imaginarne likove jer tu, kako kaže, može da upotrijebi najviše mašte i ubaci mnogo detalja.

Inspirišu je razne umjetničke fotografije ili prizori iz neposredne okoline.

Uvijek su je, dodaje, fascinirale animacije crtanih likova i ilustracije iz časopisa, pa je prazne papire blokova pretvorila u nešto neobično, zanimljivo i čarobno.

"U posljednje vrijeme najviše crtam popularne pjevače i glumce. Nije mi teško nacrtati rad, jer je to ono što volim i što me ispunjava. Kada su u pitanju portreti, u njih treba uložiti zaista dosta vremena i truda", ističe Krunićeva.

Crtanje je, priča, zanima još od sedme godine, ali su tek krajem 2018. godine nastali ozbiljniji radovi.

Krunićeva ima više od 250 crteža različitih dimenzija koji se nalaze u nekoliko ispunjenih blokova, a posljednje dvije godine najviše crta na "A četiri" formatu.

Vrijeme koje joj je potrebno za jedan crtež, objašnjava, zavisi od osobe do osobe, tako da je za najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića trebalo oko 45 minuta, a za američkog glumca Brajana Li Kranstona dva sata.

"Najviše vremena mi oduzima crtanje kose ili brade", pojašnjava Krunićeva, te napominje se drugarima sviđaju njeni radovi i da u njima ima podršku.

Ana Emilija je učenica prvog razreda Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" - smijer farmaceutski tehničar u Istočnom Novom Sarajevu.

Ona podsjeća da ju je na početku tata Aleksandar usmjeravao da slika uljanim bojama i nastojao prenijeti svoje slikarsko iskustvo, pa je tri slike ulje na platnu i dva crteža prodala, ali se nije u potpunosti pronašla u ostvarenju svoje kreativnosti u tom obliku umjetnosti.

Prema njenim riječima, tata ju je podsticao da radi ono što voli i da nikada ne odustane od toga, pa će crtanje uvijek biti njen hobi i trudiće se da bude sve bolja.

Radovi od Ane-Emilije Krunić se mogu pogledati na "Instagram" profilu aek.art4.