latinica  ћирилица
23/05/2020 |  14:14 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

"Štedljiva četvorka" protiv plana Merkelove i Makrona

Članice EU - Austrija, Švedska, Danska i Holandija usprotivile su se francusko-njemačkom planu formiranja fonda za oprovak od virusa korona u vrijednosti od 500 milijardi evra koji će izdavati bespovratna sredstva, te umjesto toga pozvale na pristup zasnovan na zajmovima.
Merkelova i Makron -
Merkelova i Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Angela Merkel iznijeli su ovaj prijedlog 18. maja, kojim bi se dali grantovi regionima i sektorima EU najgore pogođenim virusom korona.

Međutim, ideja o bespovratnim sredstvima predstavlja anatemu samozvanoj "štedljivoj četvorki" EU, koja se generalno protivi velikoj potrošnji i plaši da će prijedlog dovesti do izjednačavanja duga država članica.

- Predlažemo da se formira Fond za oporavak u vanrednim okolnostima zasnovan na pristupu `zajmovi za zajmove`-  saopštile su Austrija, Švedska, Danska i Holandija.

Ove zemlje traže da fond ne smije da vodi izjednačavanju duga već mora da bude privremenog karaktera sa jasnom klauzulom zatvaranja nakon dvije godine.

Pariz i Berlin predložile su da Evropska komisija pozajmi novac u ime cijele EU i da ga potroši kao dodatak budžetu koji već sada iznosi oko jedan trilion evra.

Evropska komisija će iznijeti svoj prijedlog za fond oporavka 27. maja, ali je ranije saopštila da podržava inicijativu Francuske i Njemačke.

Komisija predviđa da će zemlje članice pretrpjeti velike ekonomske gubitke 2020. godine, a naredne 2021. moguć je samo djelomičan oporavak.