latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:39 ⇒ 24/05/2020 | 08:56 | Autor: RTRS

Odluka o odgađanju izbora doprinosi još većoj konfuziji (VIDEO)

Umjesto 4. oktobra, lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, odlučila je danas Centralna izborna komisija. Razlog za odgađanje izbora, kažu, jeste to što još nisu obezbijeđena sredstva iz budžeta BiH. Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ističe da je odluka Centralne izborne komisije negitimna i da doprinosi još većoj izbornoj konfuziji.
Izbori -
Izbori

Ono što se spekulisalo, konačno je i potvrđeno. Lokalni izbori su prolongirani, a kao osnovni razlog za to u Centralnoj izbornoj komisiji navode da je istekao rok od 15 dana od dana raspisivanja izbora u okviru kojih su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za njihovo provođenje.

- S obzirom da je navedeni rok istekao, a da novčana sredstva do danas nisu osigurana, primijenili smo odredbe člana 14.2 Izbornog zakona BiH, prema kojem Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu sa Izbornom zakonom BiH. Istim članom je propisano da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore - navela je Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK-a.

S obzirom da je 4. novembar srijeda, a prva nedjelja - 8. novembar, vjerski praznik, kažu u CIK-u, odlučeno je da se izbori održe 15 no.vembra i podsjećaju da je za njihovo održavanje potrebno oko devet miliona KM, od čega je iz budžeta BiH potrebno obezbijediti 4,2 miliona.

U SNSD-u ponavljaju da su spremni da u Savjetu ministara glasaju da se obezbijedi finansiranje izbora, ali i jasno poručuju da odluka o odgađanju lokalnih izbora nije legitimna, jer je CIK politički motivisan.

- Radi se o nelegitimnoj komisiji, izabranoj mimo zakona i naravno da oni samo dodatno komplikuju situaciju, a očigledno je da je to koncept koji je dogovoren od strane nekih političkih snaga. SNSD je spreman da izađe na izbore, nama ne odgovara odgađanje izbora i mi smatramo da izbore treba održati kako je zakonom predviđeno - kaže Dodik.

Da je na sceni pravno nasilje u režiji SDA i SDS-a smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić, koji ocjenjuje da su izbori nelegalno pomjereni i da se pravi opasan presedan bez razloga, jer finansije nisu i ne mogu biti problem.

Da se odlukom o odgađanju lokalnih izbora nastavlja serija nezakonitih radnji u ovogodišnjem izbornom procesu, smatra i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je na svom Tviter profilu istakao da, nakon nelegalnog izbora članova CIK-a, odluke o izborima 4. oktobra bez obaveznog rokovnika, a sada i odgađanjem za datum koji nema uporište u zakonu "BiH klizi u Mostar".

Iz CIK-a danas nisu željeli komentarisati izbor svojih članova jer, kažu, to čini Predstavnički dom. Ipak, priznaju garancije predsjedavajućeg Savjeta ministara da će sredstva za izbore biti obezbijeđena, pa su odlučili raspisati javne nabavke.

Usvojili su i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, prema kojem će od 27. maja do 3. jula politički subjekti podnositi prijave za ovjeru učešća na izborima, dok će izborna kampanja trajati od 16. oktobra do početka izborne ćutnje 14. novembra. Rok za prijavu birača van BiH ističe prvog septembra u ponoć.