latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:42 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Usvojen rebalans budžeta, potvrđeni akti predsjednice (VIDEO)

Narodni poslanici prihvatili su rebalans budžeta Republike Srpske, ali i izmijenjenu odluku o dugoročnom zaduživanju u maksimalnom iznosu od 678 miliona KM. U Danu za glasanje data je i podrška uredbama za zakonskom snagom ,koje je tokom vanrednog stanja donijela predsjednica Republike.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Radnu subotu narodni poslanici počeli su razmatranjem Prijedloga odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske. Kako nije bilo prijavljenih poslanika za raspravu ta tačka je brzo zaključena, a na red je stigao Prijedlog zaduženja prema Svjetskoj banci i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekta registracije nekretnina, koji bi prema riječima ministarke finansija Zore Vidović, trebalo da donese mnoge koristi.

- To će omogućiti razvoj održivog sistema registracije, sa jedinstvenom evidencijom katastra nepokretnosti, kroz dodatna ulaganja u nove katastarske premjere, uspostavanje digitalnog arhiva, unapređenje infrastrukture koje podrazumijeva građevinske radove, nabavku vozila i neophodne opreme za implementaciju ovog projekta - navela je Vidovićeva.

Kredit u iznosu od 12 miliona 851 hiljadu KM Srpskoj je ponuđen sa rokom otplate od 32 godine i sedmogodišnjim pediodom odgode plaćanja i kamatom koja trenutno iznosi 0,91 odsto. Da je riječ o povoljnom kreditu ocjena je, osim poslanika iz vladajućeg bloka, došla i od dijela opozicije.

- Kamo sreće da se Republika Srpska pod ovim uslovima može zaduživati i više od ovog iznosa. Ali, povoljni kreditni uslovi ne idu u povoljne i odgovorne ruke - rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković /Ujedinjena Srpska/ smatra da je potrebno urediti pitanje katastra i zemljišnjih knjiga u Srpskoj.

- Privreda trpi nenadoknadive gubitke i ogromne probleme zbog neuređenog zemljišno-knjižnog katastra u Republici Srpskoj - istakao je Petković.

I u raspravi o toj tački poslanici su najmanje govorili o temi dnevnog reda. Raspravljano je o ukupnom dugu, stanju u javnim preduzećima i zdravstvu. Poslanik PDP Јelena Trivić smatra da se prvi put nakon 2015. godine nivo duga približava gornjoj zakonskoj granici, što je upozoravajuće, jer taj nivo duga može biti kočnica budućem ekonomskom rastu. Predsjednika Vlade Radovana Viškovića prozvala je zbog navodnog ignorisanja duga u zdravstvu, na šta je on reagovao.

- Vlada je obezbijedila sredstva da sve zdravstvene radnike uplaćuju poreze i doprinose. U rebalansu budžeta predviđeno je dodatnih 52 miliona za Fond zdravstva - rekao je Višković.

U danu za glasanje nisu učestvovali poslanici PDP-a i SDS-a, prvi zbog toga što sumnjaju u ustavnost donesenih uredbi, a drugi zbog izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju opozicije.