latinica  ћирилица
23/05/2020 |  21:24 | Autor: sputniknews.com

Bećković: Umrla je stara Crna Gora, a bez nje se muče Crnogorci

Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati, izjavio je u emisiji Oko Radiotelevizije Srbije akademik Matija Bećković, povodom 14. godišnjici od crnogorskog referenduma o nezavisnosti.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

- Crna Gora slavi 14 godina svoje nezavisnosti, a tako se i ponaša - kao četrnaestogodišnjak. Raspravlja kojim jezikom govori, kojim pismom piše, kojoj vjeri pripada. Brat koji ne vjeruje otima hramove bratu koji vjeruje. Јedna majka rađa dvije nacije, jedan jezik je naš i njihov - rekao je Bećković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se ujedinjavala i razjedinjavala, prisajedinjavala i odvajala od Srbije, ali Srbija nije u tome učestvovala.

- I taj referendum nije bio za njenu nezavisnost, nego je bio referendum protiv Srbije. I od tada, oni tu borbu protiv Srbije vode iz dana u dan i tako su na kraju došli da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve nije njihova, nego hoće da osnuju crnogorsku crkvu. A to najviše liči na stihove iz "Gorskog vijenca" kad su oni sagradili onu velelepnu vodenicu, a tek onda sjetili se za vodu - rekao je Bećković.

Crnogorsko-primorska mitropolija je, sa svojim svetinjama, ono što je probudilo mladi svijet, onaj za koga smo mislili da je toliko indoktriniran i izgubljen i koji je ćutao kad su mu preimenovali jezik, kad su mu ukinuli pismo, kad su falsifikovali cijelu istoriju, a onda se probudio kad su mu dirnuli u njihovu crkvu, vjeru, svetinju, smatra Bećković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je remek djelo srpske poezije otkad je Branko Radičević napisao "Crna Gora ponosito stenje, srpske kruno ti drago kamenje".

- Onda je Laza Kostić kazao da je to okamenjena srpska vjera, neponižena, sirota... Nema, takoreći nijednog srpskog pjesnika koji je nije opjevao. Ovo je jedino vrijeme u koje se o njoj ne pjeva. Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati - kaže Bećković.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o stvaranju "crkve pravoslavnih Crnogoraca", Bećković ocjenjuje da su "priče o nekoj autokefalnoj crnogorskoj crkvi toliko originalne da oni nikad ne navode ko je bio patrijarh te autokefalne crkve, kao što i sada imaju nekog kandidata koji je došao iz nekog pozorišta".

Bećković je podsjetio i da je u Drugom svjetskom ratu, general Šarl De Gol je komandovao pokretom otpora u Francuskoj iz Londona i nije slušao Čerčila.

- A Čerčil mu je rekao da ako tako nastavi da će ga on istjerati iz Londona. A De Gol je odgovorio: "Slobodni ste da se obrukate". To bi mogao i mitropolit Amfilohije da odgovori današnjem crnogorskom pjesniku - zaključio je Bećković.