latinica  ћирилица
25/05/2020 |  07:58 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Obilježavanje 28 godina od zločina nad Srbima iz Bradine kod Konjica

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju služi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva, u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica, počelo je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu.
Obilježavanje 28 godina od zločina nad Srbima iz Bradine - Foto: SRNA
Obilježavanje 28 godina od zločina nad Srbima iz BradineFoto: SRNA

Nakon službe, predviđen je parastos žrtvama i polaganje vijenaca na spomen-obilježje u porti hrama.

Ovom događaju prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, grada Istočno Sarajevo, istočne Hercegovine, boračkih organizacija, Saveza logoraša, te članova porodica nastradalih.

U Bradini, koja je prije sukoba bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, 25. maja 1992. godine najbrutalnije je ubijeno 48 srpskih civila.

Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U logorima su umorena još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga.

Pokretna imovina je opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Јahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda "Akrepi", policije i stražari u logoru "Čelebići".

Oni su optuženi za napade i ubistva više desetina srpskih civila oba pola, među kojima je bilo djece i starijih lica, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja Srba iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, DŽepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela.

U optužnici se navodi da je veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno njihovo mučenje i zlostavljanje.

Suđenje im je počelo 8. maja 2019. godine, a u dosadašnje dijelu postupka Tužilaštvo je saslušalo desetak svjedoka, od kojih su većina bili žitelji Bradine.

Sa Ramićem i ostalima optužen je i Almir Padalović, koji je u oktobru 2019. godine izdvojen iz predmeta nakon što su vještaci neurosihiajtri zaključili da privremeno nije sposoban da prati suđenje, te je postupak protiv njega u fazi mirovanja.

Sa njima je bio optuženi i Zdenko Grbavac, ali je u odnosu na njega Sud razdvojio predmet s obzirom na to da je nedostupan.

U Sudu BiH u toku je postupak protiv Agana Ramića, koji je bio prvobitno optužen sa Esadom Ramićem i ostalima, ali njemu na teret nisu stavljeni zločini počinjeni u Bradini, već u konjičkom selu Brđani.

Sud BiH sudio je ranije Miralemu Maciću po optužbi da je u maju 1992. godine, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti Konjic, u Bradini ubio trojicu Srba i učestvovao u maltretiranju i mučenju srpskih civila, ali je suđenje obustavljeno nakon što je Macić umro u januaru 2012. godine.