latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:28 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Srbija da uplati 100 evra pomoći svakom Srbinu u Crnoj Gori

Srpska liga predlaže da se Srbima u Crnoj Gori, koji imaju crnogorsko državljanstvo i izjašnjavaju se kao pripadnici srpskog naroda, obezbijedi finansijska pomoć, u iznosu od 100 evra, kao što je to učinjeno za sve srpske državljane koji imaju prebivalište u Srbiji, izjavio je predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs) -
Aleksandar Đurđev (foto:rtv.rs)

 Đurđev je istakao da, prema poslednjem popisu stanovništva koje je sprovedeno 2011. godine, u Crnoj Gori živi oko 29 odsto Srba.

- Na osnovu pomenute evidencije o broju Srba u Crnoj Gori, to znači da bi naša zemlja trebalo da izdvoji sredstva za oko 180.000 pripadnika srpskog naroda koji su u ovom trenutku bedem odbrane srpskog nacionalnog identiteta i koji su najugroženiji baš iz razloga što se, bez obzira na sve pritiske i ucene Mila Đukanovića i njegovog režima, i dalje deklarišu kao Srbi - rekao je Đurđev.

On je naglasio da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva na stalnoj meti antisrpske crnogorske vlasti, a Srbi u Crnoj Gori postali su najugroženija nacionalna manjina u cijeloj Evropi kojoj je uskraćeno pravo na svoj jezik, pismo i vjeru, prenose mediji.

Đurđev je istakao da su Srbi u Crnoj Gori i u ekonomskom smislu ugroženi i diskriminisani jer im je otežano i zapošljavanje, posebno u državnim institucijama i javnim preduzećima, zato bi im ova novčana pomoć bila ne samo materijalna već i moralna podrška koju bi im pružila njihova matična država Srbija.