latinica  ћирилица
26/05/2020 |  08:35 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Dmičić: Odluka CIK-a nelegitimna

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je u našem Јutarnjem programu da je odluka Centralne izborne komisije BiH o odgađanju lokalnih izbora nelegitimna, jer nema pravni, odnosno Izbornim zakonom propisani osnov.

Dmičić je rekao da se odluka o odgađanju može donijeti 150 dana od raspisivanja izbora, te da se izbori mogu odgoditi samo na određenom biračkom mjestu ili jednom izbornom području ukoliko CIK utvrdi da činjenice i okolnosti ili nepredviđeno stanje onemogućavaju njihovo provođenje.

- Јedini legitimni termin je 4. oktobar, a odgađanje izbora za 15. novembar takođe nije logično jer prelazi Zakonom definisanih 30 dana za odgađanje. Taj rok ne može biti duži od mjesec dana, a opravdanje CIK-a o vjerskom prazniku i nedostatku sredstava ne stoji jer su izbori mogli biti zakazani i sedam dana prije jednomjesečnog roka, odnosno u nedjelju prije isteka tog roka - pojasnio je on.

Dmičić je podsjetio da osim apalecija odnosno zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje su stranke najavile, sam CIK može pokrenuti postupak kojim odluku od odgađanju lokalnih izbora stavlja van snage.

On je istakao da će posljednju riječ dati Ustavni sud koji će utvrditi da li je ovom odlukom prekršen zakon.