latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:12 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Mašinska škola - promocija zanimanja (UŽIVO)

U narednoj školskoj godini svršeni osnovci moći će da upišu tri nova zanimanja u prijedorskoj Mašinskoj školi. Ova obrazovna ustanova jedina u Republici Srpskoj otvara smjer – alatničar.
Promocija zanimanja - Foto: RTRS
Promocija zanimanjaFoto: RTRS

Bez novih tehnologija u nastavnim planovima i programima danas je obrazovni sistem nezamisliv, a njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada odavno je prepoznato na području Prijedora. U Mašinskoj školi u novoj školskoj godini-novi četvorogodišnji smjer - tehničar za obradu drveta CNC. 

- Što se tiče ulaganja u tehnologiju danas se sve više okreće CNC mašinama i kod nas bi trebalo da počne s radom taj smjer tehničar za obradu drveta CNC. Ulaganje u nove tehnologije danas je već potreba, djeca će imati priliku nakon ovog smjera da mogu da rade samostalno na ovakvim tipovima strojeva - pojašnjava Aleksandar Vujičić, profesor stručnih predmeta u Mašinskoj školi u Prijedoru.

Kada je riječ o trogodišnjim zanimanjima, u prijedorskoj Mašinskoj školi otvaraju se dva nova smjera bravar-zavarivač i alatničar.

- Kroz sam projekat zagaranotvano je 15 radnih mjesta u prvoj generaciji koja se školuje, a to zanimanje je traženo, kako kod nas tako i u Evropi - navodi Mile Vajkić, profesor u ovoj školi.

Rajko Šušnica, profesor stručnih predmeta kaže da se radi o zanimanju gdje su sigurno obezbijeđena radna mjesta poslije školovanja. Dodaje da je siguran da će svi koji završe školu, istog momenta naći posao u profilu zanimanja bravar- varilac.

Plan upisa kreira se u skladu s potrebama privrede, ističu u ovoj školi. Zbog potreba, pojedina preduzeća tražila su uvođenje novih zanimanja.

- Mašinska škola u Prijedoru jedina je u Srpskoj koja za sljedeću godinu planira upis zanimanja alatničar. Preduzeće "Kolektor" je tražio zanimanje latničar jer su oni u Prijedoru otvorili svoj pogon, imaju i alatnicu i neophodan im je taj kadar i sigurno će učenici po završetku svoje škole moći da dobiju posao u navedenom preduzeću - ističe Dijana Šobot, direktorka Mašinske škole u Prijedoru. 

Boris Јavor, rukovodilac alatnice u preduzeću "Kolektor" u Prijedoru kazao je da pomenuti kadar nemamo u školama i istakao da je velika potreba za tim kadrovima jer je on davno ukinut.

Ova škola posvećuje veliku pažnju praktičnoj nastavi.

- Naša škola posvećuje veliku pažnju opremanju kabineta kako bi učenici imali kvalitetnu i stručno-teorijsku nastavu i praktičnu nastavu. Sve to realizujemo u saradnji s Gradskom upravom, Ministarstvom prosvjete i kulture kroz projekte u koje se uključujemo. Takođe veliku pažnju posvećujemo stručnom osposobljavanju naših profesora, a isto tako imamo i odličnu saradnju s privredom - dodala je Šobotova.

Ove godine prijedorsku Mašinsku školu završava 96 učenika.