latinica  ћирилица
26/05/2020 |  11:40 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Stanovi za boračku populaciju

Devet porodica boračke populacije dobiće na trajno korištenje stanove koji su vlasništvu grada Istočno Sarajevo uz mogućnost otkupa, rečeno je danas nakon sastanka rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.
Sastanak rukovodstva BORS-a i Nenada Vukovića - Foto: SRNA
Sastanak rukovodstva BORS-a i Nenada VukovićaFoto: SRNA

- Odluka o dodjeli stanova biće donesena na narednoj sjednici Skupštine grada. Riječ je o stambenim jedinicama koje su izgrađene u saradnji sa resornim ministarstvom i opštinama - rekao je Vuković.

On je naveo da je danas razgovarano i o izgradnji spomen-obilježja koja su značajna i za lokalni nivo i za cijelu Republiku Srpsku.

- Ove godine je izdvojen novac za idejna rješenja spomenika "Kapija Istočnog Sarajeva", koja će simbolizovati egzodus sarajevskih Srba, ali i spomen-obilježje Republike Srpske na Palama. To su veliki projekti i tek predstoji vrijeme u kojem treba uraditi idejna rješenja, projektnu dokumentaciju, predračun, a vjerujemo da neće izostati ni podrška cijele Republike Srpske - istakao je Vuković.

On je izrazio nadu da će biti postignut i konsenzus o pozicioniranju spomen-obilježja žrtvama NATO bombardovanja.

Vuković je naveo da grad godišnje izdvaja 150.000 KM za dopunska prava boraca.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić zahvalio je gradu Istočno Sarajevo za dosadašnju podršku i brigu za boračku populaciju.

- Mi smo podržali sve projekte koje Skupština grada Istočno Sarajevo planira, pogotovo spomen-obilježja. Njihova briga se ogleda i u ovoj mogućnosti da boračkoj populaciji budu dodijeljeni stanovi uz mogućnost otkupa - naglasio je Savčić.

Predsjednik BORS-a je rekao da će danas u Istočnom Sarajevu biti održana i sjednica Predsjedništva BORS-a na kojoj će, između ostalog, biti razmatran i Nacrt finansijskog plana BORS-a za 2020. godinu, te plan rada.