latinica  ћирилица
26/05/2020 |  12:12 ⇒ 19:27 | Autor: RTRS

SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK-a

SNSD je danas zvanično uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar, potvrdio je za RTRS portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

- U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti sa važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo i iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH - rekao je Kovačević.

Pojasnio je da je CIK imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici, i to maksimalno za 30 dana.

- Ukoliko je datum izbora bio sporan, onda su mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije kao što su uradili. Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će ova odluka CIK-a biti poništena, te da će početi da se urušava kompletna spirala nezakonitosti u vezi sa CIK-om koja je započela onog dana kada su na potpuno nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakone, izabrani članovi CIK-a - istakao je Kovačević.

Kovačević je poručio da je SNSD u potpunosti spreman za izbore, te da insistira da oni budu održani u zakonskom roku 4. oktobra.

- SNSD je spreman da ponovo ostvari pobjedu i da nastavimo zajedno sa našim građanima da razvijamo sve lokalne zajednice u Srpskoj - rekao je Kovačević.

Podsjećamo, CIK je u subotu donio odluku da lokalni izbori u BiH koji su bili zakazani za 4. oktobar budu prolongirani za 15. novembar.

Kao razlog za odgađanje izbora CIK je naveo nedostatak sredstava koja treba da se obezbijede sa nivoa BiH.