latinica  ћирилица
26/05/2020 |  14:37 ⇒ 14:39 | Autor: sputniknews.com

Parada pobjede u Moskvi 24. juna

Parada pobjede biće održana u Moskvi 24. juna, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin) -
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

Putin je nakon radnog sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom naredio da se započnu pripreme za Paradu.

- Naređujem da se započnu pripreme za vojnu paradu u čast 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu u glavnom gradu Rusije, Moskvi i drugim gradovima. To ćemo učiniti 24. juna - dana kada je održana legendarna istorijska parada pobjednika, kada su Crvenim trgom prošli borci koji su se borili u blizini Moskve i branili Lenjingrad, borili se kod Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin - rekao je Putin poslije sastanka.

Ove godine su mnogi komemorativni događaji za Dan pobjede, uključujući glavnu vojnu paradu u Moskvi, odloženi zbog pandemije virusa korona.

Zbog pandemije je i akcija Besmrtni puk održana u onlajn režimu, emitovanjem na više od 200 ekrana u Moskvi, onlajn bioskopu OKKO i preko specijalnog portala.

Predsjednik Rusije je dodao da se planira da marš Besmrtnog puka bude održan na dan mornarice 26. jula, osim ako epidemiološka situacija ne bude zahtijevala njegovo odlaganje. On je objasnio da Besmrtni puk neće moći da se održi 24. juna, jer neće biti moguće da se ispune strogi zahtjevi bezbjednosti i držanja odstojanja kada se na gradskim ulicama nalazi beskrajna rijeka ljudi.

Putin je polovinom aprila naložio da se odloži Parada pobjede koja je tradicionalno trebalo da se održi 9. maja u Moskvi.