latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:58 ⇒ 19:01 | Autor: SRNA

Ćeranić: BiH postaje država zatočenik migranata, EU da se oglasi

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da izostanak zvanične reakcije BiH na migrante iz Pakistana koji ne žele da otkriju svoj identitet navodi na pomisao da BiH postaje država "zatočenik migranata".
Predrag Ćeranić (Foto: sveosrpskoj.com) -
Predrag Ćeranić (Foto: sveosrpskoj.com)

On je naveo da migranti koji ne žele da otkriju identitet, treba da idu u zatvor, te da su oni problem cijeloj BiH, jer su neistražena populacija i bilo bi dobro da se BiH tu jasno postavi, ali i da se to pitanje kandiduje i EU kako bi se dobio odgovor - šta se dešava?

Ćeranić je rekao da sada "isplivavaju" neki podaci da među njima ima osuđenika, da im je Pakistan dozvolio da idu ka Evropi, što govori o nekom državnom projektu, prenosi "Sputnjik".

On je ocijenio da je riječ o državnom pokroviteljstvu nad migrantskim talasima koje sprovodi Pakistan.

- U Pakistanu nije bilo sukoba i ne vidim razlog da njih ima toliko ovde. Ponašanje institucija Pakistana treba osuditi, a ovo pitanje kandidovati i EU i dugim nekim akterima kako bismo dobili odgovor na pitanje - šta se dešava? - rekao je Ćeranić.

On je istakao da je jasno da bezbjednosne agencije, posebno na nivou BiH, imaju ove podatke, ali javnost još ne zna stav Predsjedništva BiH i Savjeta ministara po ovom pitanju.

On je naveo da sama činjenica da migranti iz Pakistana, koji borave u BiH, ne žele da otkriju identitet, insinuira da iza sebe imaju kriminalnu prošlost ili da su bili dio neke terorističke formacije na Bliskom istoku.

- Dakle, oni imaju razlog zašto kriju dokumenta - da bi sakrili svoju prošlost. To je sve razlog za brigu i za budnost bezbjednosnih agencija, ali i za političke strukture na nivou BiH. Ali, ili se u tome ne snalaze, ili ne žele da se upuste u rješavanje problema - smatra Ćeranić.

Ćeranić je podsjetio da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić pokušao da riješi problem, pa je kao sankciju predvidio da pakistanskom ambasadoru bude uskraćeno gostoprimstvo u BiH ako migranti njegove države ne žele da sarađuju.

On je dodao da su upravo Pakistan i njihovi migranti bili razlog zbog tog prijedloga, pa su Radončića oštro napali iz stranke SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

- To dovodi u pitanje regularnost samih viza, da li su one uopšte provjerene, zašto ti ljudi žele da dođu u BiH i sa kojim namjerama. Vidimo da jedan broj njihovih državljana ne želi da se vrati već želi da nastavi put dalje, ali s obzirom na rampu iz EU - mi u BiH imamo problem - kaže Ćeranić.

Ćeranić je naveo da ti migranti stalno prave probleme, i međusobno ali i građanima BiH, posebno u dijelu oko Bihaća, i srpskim povratnicima u Lipi i okolini.

- Ambasadori koji ne žele da sarađuju, što je slučaj sa pakistanskim, trebalo bi da odu. Ali, SDA se tome suprotstavila tako da smo upali u vrtlog gdje se jedno radi, a drugo priča - kaže on.

Ćeranić je napomenuo da u BiH ima i migranata iz drugih država, ali da su Pakistanci najbrojniji, iako njihova država nije bila obuhvaćena ratnim dejstvima, što faktički dovodi u pitanje i njihov status.

Prema njegovim riječima, oni migranti koji su se identifikovali i pokazali pasoš da su državljani Pakistana poslije nekog vremena moraju da se vrate u tu državu.

Ćeranić je dodao da BiH nema razvijene ekonomske odnose sa Pakistanom niti bilo koji drugi vid saradnje,osim što je Pakistan uz još neke države sa Bliskog istoka bio na bošnjačkoj strani tokom rata u BiH.

Oko 3.000 Pakistanaca ima nelegalne vize u BiH, a na osnovu izvora iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, mediji tvrde da Pakistan koristi globalnu migrantsku krizu tako što osuđenike na dugogodišnje zatvorske kazne pušta na slobodu i upućuje na migrantske rute.