latinica  ћирилица
26/05/2020 |  19:49 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Šta se krije iza odluke Crne Gore da zatvori granice za turiste iz Srbije i BiH?

Crna Gora od 1. juna otvara granicu za turiste devet zemalja regiona i Evrope, ali ne i za Srbiju i BiH.
Dobrodošli u Crnu Goru - Foto: Glas Srpske
Dobrodošli u Crnu GoruFoto: Glas Srpske

Vlasti odluku obrazlažu time da granice otvaraju samo sa zemljama u kojima je epidemiološka situacija, kao u Crnoj Gori, što BiH i Srbija, navodno, nisu.

Predstavnici ove dvije zemlje navode da je ta odluka, odmazda i pritisak zbog litija, ali da će Crna Gora najveću štetu učiniti sebi.

Odluka Crne Gore proizvela je nevjericu građana, koji će morati raspakovati kofere ili promijeniti destinaciju, kako je to predložio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, smatrajući da je Crna Gora ovim poručila da joj srpski turisti ne trebaju.

- Vlast u Crnoj Gori se ne bori protiv virusa, ona se bori protiv Srba. Zabrana ulaska Srbima u Crnu Goru valjda treba da pomogne izgradnji domovinskog identiteta Crne Gore, pošto zdravlju nacije sigurno neće pomoći, ludilu vjerovatno, zdravlju nikako - poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da neće uvoditi recipročne mjere Crnoj Gori, poručujući građanima da ne idu tamo gdje nisu poželjni.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dodaje da zatvaranjem granice Podgorica pokušava olakšati rješavanje problema sa Crkvom.

- Crna Gora ovom odlukom pokazuje negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rješavanje tog problema - rekao je Dodik

Za crnogorsku vlast ništa nije sporno. Iako su i BiH i Srbija ukupno imale manje zaraženih od većine zemalja sa kojima se otvaraju granice, kriterijum koji je odredio Institut za javno zdravlje je do 25 trenutno aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Načelnik Instituta tvrdi da nema političke pozadine.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić pozvao je građane Srbije i BiH da dođu u Herceg Novi, navodeći da će odluka nanijeti ogromnu finansijsku štetu, ali i ostaviti posljedice na odnose do sada bliskih naroda.

- To je politička odluka, jer idu izbori - naglasio je Katić.

Građani Srbije čine 18 odsto od ukupnog broja turista u toku ljetnje sezone u Crnoj Gori, a BiH gotovo pet odsto. Brojke su još značajnije, imajući u vidu otežan dolazak stranaca.