latinica  ћирилица
27/05/2020 |  12:30 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Služen parastos za 626 poginulih Prnjavorčana

Na Spomen-kosturnici u Banjaluci danas je služen parastos i položeni vijenci u pomen na 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor
Banjaluka - sjećanje - Foto: SRNA
Banjaluka - sjećanjeFoto: SRNA

Predstavnik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor Željko Kerezović rekao je novinarima da je razlog služenja parastosa u Banjaluci taj što u Prnjavoru nema centralnog spomen-obilježja poginulim borcima te opštine, dodajući da postoje obećanja vlasti da će on biti izgrađen uskoro.

- Zato smo se opredijelili za ovo sveto mjesto - da tu damo pomen našim poginulim. Sa područja naše opštine 31 borac se vodi kao nestao i moguće je i da i na ovom mjestu ima još uvijek neidentifikovanih boraca sa prnjavorske opštine - naveo je Kerezović.

Kerezović je naglasio da se današnjim parastosom ujedno obilježava i Dan opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor, a određen je jer je u ovo vrijeme 1995. godine veliki broj prnjavorskih boraca stradao na ozrenskom podučju.

On je podsjetio da je opština Prnjavor, koja nije bila u zoni borbenih dejstava, pre broju poginulih u odnosu na broj stanovnika druga opština u Srpskoj po stradanju svog stanovništva.

Zbog mjera koje su na snazi usljed pandemije virusa korona, parastosu je prisustvovao samo manji broj članova opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.