latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:07 | Autor: SRNA

Zajednička akcija sa Hrvatskom u borbi protiv krijumčarenja migranata

Јednom od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata u ovoj godini, koja se sprovodi na području BiH i Hrvatske, obuhvaćena su lica osumnjičena za organizovano krijumčarenje i transport migranata sa područja Turske preko zemalja regiona do Italije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Rad pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH koji realizuju pretrese i hapšenja na više lokacija u BiH koordinira tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Pretresi i hapšenja istovremeno se vrše i na području Hrvatske.

Riječ je o operaciji kodnog naziva "Trst" usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje organizovanog lanca za krijumčarenje migranata, u kojem kao počinioci učestvuju državljani više zemalja, a aktivnosti Tužilaštva BiH sprovode se u koordinaciji sa hrvatskom Upravom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

U saopštenju se navodi da je riječ o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari, kao dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka, te zemalja visokog migracionog rizika, sa područja Turske, preko zemalja regiona, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija Italije.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizovali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica.

Migrante su na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportovali dalje prema konačnom odredištu.

Više detalja biće saopšteno po završetku aktivnosti.