latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:02 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Nović: CIK vezan uz politiku, prolongiranje izbora čista lakrdija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je da je Centralna izborna komisija direktno vezana za političke partije i da je prolongiranje izbora u BiH čista lakrdija.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

Nović je konstatovao da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo normalno da se CIK bira na legalan i legitiman način i da bude nezavisno tijelo.

- U CIK-u treba da sjede najiskusniji i najbolji pravnici koji izuzetno dobro poznaju cjelokupan postupak i da procjenjuju da li mogu prolongirati izborni proces ili ne. U BiH ovakvoj kakva jeste pitanje je da li postoji išta što bi bilo nezavisno - naglasio je Nović.

Prema njegovim riječima, prolongiranje izbora mora biti jasno svima u BiH ukoliko se to čini.

- Očigledno je da je u BiH dosta toga lakrdija. U BiH se ne poštuju nikakvi ni zakonski, niti ustavni principi - naveo je Nović.

Komentarišući činjenicu da u BiH 330 miliona evra novca MMF-a više od mjesec dana u Centralnoj banci BiH čeka na raspodjelu, Nović je rekao novinarima u Sarajevu da se treba zapitati da li je BiH ikakva država.

- Јer, šta znači da stoje milioni koje nam drugi daju, a mi ne možemo da postignemo dogovor o novcu koji je neko poslao. U nesrećnoj BiH, u kojoj vapimo za svakim dinarom, došli smo u situaciju da se svađamo i ne razumijemo - kaže Nović.

On je rekao da je očigledno da u BiH ne postoji kultura dijaloga, niti civilizovan odnos da se razgovara o svim pitanjima i pronađe rješenje.

- U BiH se jednostavno zauzima stav - sve ili ništa i to traje godinama - napominje Nović.

On je naglasio da to nije samo pitanje novca koji čeka u Centralnoj banci, već da je tako o svim pitanjima unutar zemlje.