latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:45 | Autor: SRNA

Podžić: Nema rokova u vezi sa knjiženjem vojne imovine

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić izjavio je danas da su banjalučka kasarna "Kozara" i aerodrom Mahovljani perspektivne vojne lokacije i da još nisu uknjiženi na BiH, kao i da nema rokova u vezi sa knjiženjem vojne imovine.
Sifet Podžić (foto: parlament.ba) -
Sifet Podžić (foto: parlament.ba)

On je novinarima u Banjaluci rekao da se još radi na tome, da su u toku pravne procedure, jer postoje određeni tehnički, politički i drugi problemi na nekim lokacijama.

Podžić je naveo da je u Programu reformi koji je poslat u Brisel navedeno da je knjiženje vojne imovine jedna od kontinuiranih aktivnosti.

- U planu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH navodi se da je ovo kontinuirana aktivnost, a do kada će trajati, to ćemo vidjeti - rekao je Podžić.

Govoreći o realizaciji Programa reformi, Podžić je naveo da se u protekla dva mjeseca zbog pandemije virusa korona više radilo na tehničkim, nego na praktičnim stvarima iz ovog programa.

- Imamo 63 aktivnosti, tim Ministarstva odbrane aktivno radi ovih dana i za sedam dana moći ću preciznije reći šta je sve do sada urađeno i kako treba ubrzati sve te aktivnosti - naveo je Podžić.

Prema njegovim riječima, puno stvari iz ovog programa vezano je za NATO u Briselu i NATO štab u Sarajevu, koji imaju period zamrznutih aktivnosti do jeseni.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Metju Fild danas su u banjalučkoj kasarni "Kozara" svečano otvorili ambulantu koja će služiti za potrebe Oružanih snaga i svih građana BiH.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.