latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:32 ⇒ 21:06 | Autor: SRNA

Rajčević uručio osnovcima 145 malih računara (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević uručio je danas u Srebrenici 145 "raspberi paj" malih računara đacima osnovnih škola sa područja ove opštine.
Srđan Rajčević, Foto: Srđan Rajčević Facebook -
Srđan Rajčević, Foto: Srđan Rajčević Facebook

Osim računara Rajčević je učenicima uručio i 30 komada 3G rutera i više od 50 štampanih priručnika.

- Izuzetno sam srećan što sam imao priliku da po drugi put dijelim računare u okviru projekta "1.000 za budućnost". Ovo je druga opština koju sam posjetio u okviru ovog projekta. U prvoj fazi projekta podijelićemo 1.000 računara koje su obezbijedile tri najveće IT kompanije u Srpskoj - rekao je Rajčević Srni nakon podjele računara djeci u Srebrenici.

Rajčević je izrazio nadu da će projekat "1.000 za budućnost" zaživjeti i biti realizovan u kontinuitetu, te da će u drugim fazama biti proširen, iako je i sada najmasovniji te vrste.

- Nadam se da ćemo povećati broj računara kako bismo ih idućih godina podijelili svim učenicima osnovnih škola. Cilj projekta je da učenici osnovnih škola u 20 nerazvijenih opština u Srpskoj što prije dođu u kontakt sa modernom tehnologijom i upuste se u izučavanje zanimanja budućnosti koja će koristiti njima i njihovim porodicama i obezbijediti im sigurnu egzistenciju u Republici Srpskoj. Time će doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice, a time i Srpske u cjelini - rekao je Rajčević.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je da je ovo za sve u Srebrenici, a posebno učenike osnovnih škola, jedan od srećnijih dana.

- Kompjuteri će im omogućiti usavršavanje i olakšati školovanje. I virus korona je pokazao da sve više moraju koristiti nove tehnologije kako bi usavršili svoje znanje. Djeca iz Srebrenice su izuzetno talentovana i sa svih takmičenja donose priznanja i nagrade i redovno nas obraduju. Zbog toga treba da im posvetimo pažnju - rekao je Grujičić Srni.

Grujičić je zahvalio Rajčeviću zbog toga što na Srebrenicu gleda kao i predstavnici ostalih ministarstava u Vladi Republike Srpske - uz podršku.

- Sa svim ministarstvima imamo odličnu saradnju i dobijamo od njih podršku. To znaju da cijene naši građani, a znaće i ova djeca koja tek uče i imaće vjerovatno težak put kroz budućnost, ali će im uz ovu tehnologiju biti lakše nego nama - naveo je Grujičić.