latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:54 ⇒ 28/05/2020 | 07:45 | Autor: RTRS

Vlada odlučuje o tužbi protiv guvernera Centralne banke (VIDEO)

Kriza za krizom u političkom životu BiH! Najmanje dvije, trenutno, dijele političku scenu – odgađanje izbora i blokada sredstava MMF-a. Za rješenje prve - čeka se Ustavni sud BiH, dok će zbog druge - Srpska tužiti guvernera Centralne banke.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Datum kada će građani BiH odlučivati o tome ko će ih u lokalnim zajednicama predstavljati u narednom mandatu postalo je političko pitanje broj jedan. Nastavlja se saga o legalnosti odluke Centralne izborne komisije, da zbog nedostatka sredstava izbore pomjeri sa 4. oktobra na 15. novembar. Dok očekuju ocjenu ustavnosti te odluke, u SNSD-u, kaže Milorad Dodik, učiniće sve da izbori budu održani.

- Mi ćemo podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara da se izbori održe. Čim ta odluka dođe od strane ovlašćenih predlagača, naši članovi Savjeta ministara će to podržati - rekao je Dodik.

Nastavljena su i neslaganja u vezi sa sastavom Centralne izborne komisije, koji je za vladajuće stranke u Srpskoj sporan, jer su dva člana bliska SDS-u i PDP-u. Prema SNSD-u, čak i to bi moglo da dovede u pitanje izborni proces. U PDP-u, sastav CIK-a ne smatraju spornim, kao ni njihovu posljednju odluku.

Prolongiranje izbora sporno je i DEMOS-u, čiji predsjednik takođe ocjenjuje da to nije po znakonu. I on bi da čuje stav Ustavnog suda, ali ne onakav kakav se nagovještava.

- Јoš ako se Ustavni sud, kao što ima nagovještaja, odlasi nenadležnim za rješavanje pitanja odluke CIK-a, onda to znači da se ta institucija stavila iznad svih ostalih institucija u BiH - naveo je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Izbor članova i odluke CIK-a, prema ocjeni HDZ-ovog Bariše Čolaka vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH. Da članovi CIK-a nisu legitimni, te da njihova posljednja odluka nije legalna, ocjena je Republičke izborne komisije. Uz krizu oko datuma izbora, BiH političko tlo trusno je i zbog nemogućnosti raspodjele sredstava MMF-a. Predsjednica Republike najavila je da će Srpska zatražiti pravnu zaštitu, a predsjednik SNSD-a uoči sjednice Upravnog odbora Centralne banke, najavio - da će Vlada tužiti guvernera.

- Ako smo s nekim sjeli i dogovorili, definisali pismo namjere, potpisali pismo namjere, napravili sve što je vezano za aranžman, onda očekujemo da povučemo ta sredstva. Onda ne bismo ni pričali i ne bismo smatrali da imamo koga za partnera da se tu dogovorimo. U kratkom roku ne očekujem nikakve pomake, ali mislim da se moramo tu pravno zaštiti - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Srpske.

- Guverner Centralne banke ima sve neophodne papire koje je imao inače u sličnim okolnostima kada su se povlačila sredstva MMF-a. Međutim, sad je to neka politička igra u FBiH i oni žele da nametnu da se traži daleko više nego što se može ispuniti - dodao je Dodik.

Uoči sjednice Upravnog odbora Centralne banke, član tog tijela iz Republike Srpske Dragan Kulina najavio je da će tražiti informaciju o sredstvima MMF-a, jer to pitanje nije uvršteno u dnevni red. Deblokadu raspodjele sredstava više puta su tražili i iz Delegacije Evropske unije.