latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:54 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Čubrilović u Trebinju: Višečlane porodice su bogatstvo društva

Višečlane porodice bogatstvo su Republike Srpske, i treba da imaju punu podršku društva, istakao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, tokom posjete Udruženju "4 plus" u Trebinju.
Čubrilović u Trebinju - Foto: SRNA
Čubrilović u TrebinjuFoto: SRNA

Pokrenuta je inicijativa da majke iz višečlanih porodica dobiju zaposlenje ili na drugi način budu materijalno zbrinute.

Višečlane porodice ne treba posmatrati kao socijalnu kategoriju, nego kao stub društva, a majke iz takvih porodica - kao vitalni nacionalni interes, istakli su predstavnici Udruženja višečlanih porodica 4+.

Suštinski problem višečlanih porodica je nezaposlenost.

- Društvo ne treba da nas karakteriše kao porodice lošeg socijalnog stanja, ako je višečlana porodica, ne znači da je socijalni slučaj - istkla je Aleksandar Sarić, predsjednik Udruženja višečlanih porodica 4+, Trebinje.

Pitanje višečlanih porodica treba rješavati sistemski, njihova prava definisati zakonom, a za djecu uvesti olakšice, poručeno je sa sastanka.

- Konkretno majka, da ima pravo na zaposlenje, državni posao, a ukoliko to ne želi da ima adekvatnu naknadu - napomenula je Vesna Kurtović, član NO Udruženja 4+, Trebinje.

Čubrilović je poručio da su višečlane porodice bogatstvo Srpske, i da prema njima treba tako i da se odnosimo.

- Da li dajemo više nade, nego što uradimo, i toga ima, ali ako imamo bogatstvo, onda kao društvo treba da se odnosimo kao prema pravom bogatstvu, sigurno da inicijative koje se pokreću od majki sa četvoro ili više djece biće podržane - istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je pružio podršku i trebinjskom Udruženju Bebe, koje okuplja porodice sa problemom steriliteta. Njegovi članovi istakli su da Srpska finansira tri vantjelesne oplodnje, a Grad Trebinje još jednu.

U posljednjih desetak godina, vantjelesnom oplodnjom, u šest opština Istočne Hercegovine rođeno je 128 beba.