latinica  ћирилица
27/05/2020 |  22:21 ⇒ 22:23 | Autor: srpskainfo.com

Nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata u Grčkoj

Ljetnja sezona u hotelima i odmaralištima u Grčkoj otvara se 15. juna, a Nacionalna organizacija za javno zdravlje u Grčkoj dala je nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata.
Grčka - Foto: ilustracija
GrčkaFoto: ilustracija

Ono po čemu će se ove godine ljetovanje u Grčkoj razlikovati je odmor bez privatnosti jer će gosti biti nadgledani.

Pored toga, moraće sami da mijenjaju posteljinu, a biće zabranjena i posjeta hotelima za sve one koji nisu gosti. Ni menija neće biti pa će turisti morati da vjeruju konobaru na riječ, piše B92 .

Prema informacijama iz grčke ambasade u Beogradu, svaki hotel moraće da vodi ažurnu evidenciju članova osoblja i svih gostiju koji borave u hotelu: ime, državljanstvo, datum dolaska i odlaska, kontakt - podatke (adresa, telefon, imejl), kako bi mogli da s njima stupe u kontakt ako se dogodi obolijevanje od virusa korona.

U knjigu dnevnih aktivnosti treba bilježiti sve što se bude događalo, prenosi Blic.

U uputstvu Nacionalne organizacije za javno zdravlje u Grčkoj nalaze se i smjernice za ponašanje u sobama i na javnim površinama, a neka od njih su:

- Goste sa simptomima treba nadgledati (diskretno). Osoblje mora da bude u stanju da prepozna simptome i da ih direktno prijavi zdravstvenom koordinatoru.

- Treba izbjegavati često čišćenje prostorija za vrijeme boravka gostiju (kako bi osoblje smanjilo kontakt s mogućim slučajevima zaraze i da bi se spriječilo dalje prenošenje).

- Svakodnevno mijenjanje posteljine, jastučića i peškira treba izbjegavati i sprovoditi samo na zahtjev gostiju.

- Preporučuje se uklanjanje nematerijalnih predmeta (jastuci, posteljina) iz svih prostorija.

- Preporučuje se uklanjanje zajedničkih višenamjenskih stavki poput menija, časopisa i tako dalje.

- Kontrole televizora i klima - uređaja moraju da imaju poklopce za jednokratnu upotrebu.

- Treba izbjegavati redove čekanja na recepciji tokom prijave/odjave.

- Gostima koji nisu u hotelu zabranjen je ulazak.

Pored toga pravila ponašanja koja se traže od gostiju nadgledaće koordinator. Tačnije, uprava hotela mora da odredi zdravstvenog koordinatora koji će da nadgleda poštovanje protokola i pojedinačne osobe koje će nadgledati svaki hotelski dio.

Od svih hotela će se tražiti dežurni ljekar koji će postupati po nalozima Nacionalne organizacije za javno zdravlje u Grčkoj za ispitivanje sumnjivih slučajeva zaraženih kovidom 19.

Istovremeno, putem telemedicine ljekari će moći da prate sumnjive slučajeve.