latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:16 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Dodik: Dok se ne riješi pitanje Srba, situacija se neće stabilizovati

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se Crna Gora neće stabilizovati sve dok na demokratski način ne riješi pitanje Srba u toj zemlji - od prava na jezik, do svih ostalih prava koja jednom narodu pripadaju.
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

- Negiranje srpskog identiteta u Crnoj Gori je negiranje same Crne Gore. Otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve i hapšenje crkvenih velikodostojnika sigurno nije način da se Crna Gora legitimiše kao demokratska država - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da bi vlast u Crnoj Gori trebalo da prestane da plaši svoje građane kako neko ima nešto protiv crnogorske državnosti.

- Tu mislim na sijanje straha od Srbije. Svako dobronamjeran može da vidi da je Srbija više nego korektna, ma kako nepotrebne i štetne odluke donosi Podgorica - rekao je Dodik za Srpskainfo.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da se događaji u Crnoj Gori budno prate u Republici Srpskoj, posebno otkako je usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovjesti, ali ne misli da unutrašnji problemi Crne Gore mogu da utiču na pitanja u Srpskoj i BiH.