latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:40 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Galenika više ne proizvodi lijek hidroksihlorokin

Nakon što je distribuisala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, farmaceutska kompanija Galenika iz Srbije prestala je da proizvodi ovaj lijek i trenutno nema u planu dalju proizvodnju, potvrđeno je iz kompanije.
Galenika -
Galenika

Direktor kompanije Rikardo Vian Markes naglasio je da je kompletnu količinu tog lijeka Galenika donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, prenosi Danas.

Markes je naglasio da je uvođenje tog lijeka u terapiju /pacijenata oboljelih od virusa korona/ isključivo odgovornost ljekara, koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primjenjivati terapiju.

Pitanje o bezbjednosti hidroksihlorokina dospjelo je u fokus javnosti nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o liječenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbjednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lijek za virus koronu.

Proizvodnju ovog lijeka u Galenici prvi je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijer Ana Brnabić i direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić u aprilu su izjavile da su proizvedene količine ovog lijeka u Galenici dovoljne za trenutne potrebe, ali i za mogući budući talas epidemije.