latinica  ћирилица
28/05/2020 |  11:40 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

Banjaluka proslavlja Spasovdan: Nastavlja se razvojni put (FOTO)

Banjaluka proslavlja slavu grada - Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja služena je sveta arhijerejska liturgija, koju je služio episkop banjalučki Јefrem sa sveštenstvom, i obavljen čin osvećenja slavskog žita i kolača. Oko Sabornog hrama održana je Spasovdanska litija.

Foto: RTRS

Uprkos epidemiji virusa korona, Hram Hrista Spasitelja i ove godine bio je mjesto okupljanja Banjalučana, koji su prisustvovali svetoj arhijerejskoj liturgiji. Poručeno je da je Spasovdan oduvijek bio značajan za srpski narod i da istoriju ne smijemo zaboraviti. 

Episkop Јefrem istakao je da Vaznesenje Gospodnje, kao i svi dani u Hristove 33 godine zemaljskog života, bio veliki, natprirodan dan, koji se ne može riječima opisati.

- Na današnji dan zaokružuje se ciklus spasenja roda ljudskog - poručio je episkop banjalučki Јefrem nakon služenja Svete liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Episkop Јefrem je, čestitajući Spasovdan svim građanima Banjaluke i Beograda, poručio da Crkva Hristova živi 2.000 godina i da je prebrodila mnoge krize, ali da je nijedna nije mogla uništiti.

- Da nam Gospod da snage, da i u ovom vremenu, koje je po mnogo čemu teško, budemo jači, da izvučemo potrebnu pouku jer smo otrovali i zemlju i vodu i hranu koju jedemo. Mogli bi i drugačije - poručio je vladika Јefrem.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da ove godine grad svoju krsnu slavu dočekuje u drugačijim okolnostima, ali da iz ove krize izlaze sigurni u zdravstvenom smislu.

- Svi pokazetelji koje imamo posljednjih dana govore o tome da se epidemija virusa korona smiruje i da smo kroz taj veliki izazov prošli. Ostaju socijalne i ekonomske posljedice, ali smo odlučili da uz sve probleme i izazove, nastavimo istim razvojnim putem - naglasio je Radojičić.

Foto: RTRS

Čestitajući Banjalučanima krsnu slavu grada Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, Radojičić je podsjetio da je Grad posljednjih godina pravio ozbiljne razvojne korake, te izrazio očekivanje da će nastaviti tim putem.

- To znači veliki broj ulaganja, poboljšavanje uslova života, gradnju komunalne infrastrukture, vrtića, saobraćajnica, mostova i svega što građanima treba - poručio je Radojičić.

Radojičić je naveo da je Grad posljednjih godina otvarao po nekoliko hiljada novih radnih mjesta, da trenutno ima povećan broj nezaposlenih, ali je izrazio nadu da će i u oblasti zapošljavanja krenuti uzlaznom putanjom.

Foto: RTRS

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić napomenuo je da je Grad preduzeo sve aktivnosti kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva i javnog zdravlja.

- Nadam se da ćemo prevazići posljedice koja sada osjećamo i da ćemo se vratiti investicionim aktivnostima koje smo imali prije pandemije. Želim da istaknem da su građani bili dosta odgovorni i nadam se da će tako biti i dalje - rekao je Talić.

Foto: RTRS

Čestitke Radojičiću i građanima Banjaluke uputili su najviši zvaničnici Republike Srpske. A čestitke iz najvećeg grada Srpske otišle su prijateljskim gradovima, Istočnom Novom Sarajevu i Beogradu, koji takođe proslavljaju Spasovdan.