latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:55 ⇒ 22:20 | Autor: SRNA

Gašić: Prijava za turističke vaučere posredstvom aplikacije (VIDEO)

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je Vlada Srpske danas usvojila uredbu o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj, što je prvi korak u realizaciji ovog projekta.

Gašićeva je navela da će iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske biti izdvojena određena sredstva za subvencionisanje smještaja.

Ona je nakon sjednice Vlade Republike Srpske najavila da slijedi raspisivanje javnog poziva za prijavu privrednih subjekata koji pružaju usluge smještaja i turističkih agencija posredstvom kojih će biti moguće ugovarati aranžmane.

Gašićeva je podsjetila da turističke vaučere mogu da koriste punoljetni građani sa prebivalištem u Srpskoj, a moći će za njih da se prijave posredstvom aplikacije.

- Preduslov je da su prethodno rezervisali smještaj u određenoj smještajnoj jedinici u Srpskoj, a kod privrednog subjekta koji je prijavljen i ispunio određene uslove - rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da privredni subjekti, prije svega, moraju imati izmirene sve obaveze prema državi da bi mogli biti dio ovog projekta, kao i da pružaoci usluga smještaja imaju minimum četiri zaposlena, dok broj zaposlenih nije uslov za turističke agencije.

Gašićeva je napomenula da građani mogu direktno rezervisati smještaj, odnosno nisu u obavezi da to rade posredstvom turističke agencije.

- Postoje dvije mogućnosti, ako želite da provedete samo tri noći na jednom mjestu imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ukoliko se vaš odmor sastoji od četiri i više noćenja imate pravo za jednu smještajnu jedinicu da iskoristite dva vaučera - objasnila je Gašićeva.

Ona je naglasila da je namjera ovog projekta pomoć domaćoj privredi i turizmu, ali i podizanje svijesti kod građana da dio svog odmora provedu u Republici Srpskoj.