latinica  ћирилица
28/05/2020 |  14:00 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Bevanda: Neopravdana hajka da kočim isplatu 330 miliona evra

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da traje hajka na njega da "nešto koči" kada su u pitanju sredstva Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu 330 miliona evra koja više od mjesec dana stoje na računu Centralne banke BiH.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

- Nije istina da se tom odlukom određuje da sredstva sa Centralne banke povlače kantoni - rekao je Bevanda.

On je ocijenio da je profesionalno urađen posao kada je na sjednici Fiskalnog savjeta donesena odluka da se uđe u aranžman sa MMF-om, te podsjetio da je Ministarstvo finansija otvorilo račun u Centralnoj banci i da je u aranžmanu sa MMF-om fiskalni agent Centralna banka.

- Gubi se puno stvari. Bez obzira na dogovore političkih lidera, bez obzira na opstrukcije u sazivanju Fiskalnog savjeta, Zakon o Fiskalnom savjetu je leks specijalis i on tretira i ovu problematiku - konstatovao je Bevanda.

Bevanda je precizirao da su na sjednici Savjeta ministara donesene dvije odluke, jedna o izdavanju promisori note, odnosno garancija da će sredstva biti vraćena i druga koja se tiče raspodjele tih sredstava.

On je napomenuo da je 37,5 odsto tih sredstava namijenjeno za Republiku Srpsku, 61,5 za Federaciju BiH i jedan odsto za Brčko distrikt, što je bilo navedeno i u Pismu namjere i memorandumu koji je potpisan.

On je dodao da je u tom dokumentu navedeno Republika Srpska, FBiH i svih njenih deset kantona.

Prema njegovim riječima, u dokumentu piše da će se sredstva dijeliti, a ne povlačiti i da je Centralna banka izdala entitetima i Brčko distriktu zahtjev za upućivanje instrukcije.

- Sada nema ove odluke Savjeta ministara. Ona je u Sekretarijati dva puta oborena i treći put, ako bude volje da se izglasa, ona je spremna i u njoj se neće ništa mijenjati - dodao je Bevanda.

Bevanda je rekao da ga optužuju da je kriv za sve, iako sve radi kako treba.

Govoreći o budžetu institucija BiH, Bevanda je naglasio da Ministarstvu finansija predano radi na ovom dokumentu i najavio da će on vrlo brzo biti upućen Savjetu ministara na odlučivanje.

da će Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u biti razmatran na nadležnim tijelima u prvom redu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH i da se samo tako može doći do valjanih zakonskih rješenja.

- UO UIO je pokrenuo proceduru izmjene zakona o PDV-u, napravio je široke konsultacije i na jednoj od narednih sjednica biće predložene izmjene i dopune zakona o PDV-u, gdje će se razmatrati i inicijative poslodavaca - naveo je Bevanda u izjavi novinarima.

On je istakao da prilikom donošenja zakona iz oblasti indirektnih poreza i zakona koji pune budžete svih nivoa vlasti treba poštovati procedure.

Bevanda je konstatovao da je pravo poslanika da iniciraju ovaj prijedlog zakona ali da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost nije došao na mišljenje ni Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/, ni Upravnom odboru UIO, ni Ministarstvu finansija, niti Savjetu ministara.

- Skoro istovjetan zahtjev bio je upućen od Federacije BiH /FBiH/ po proceduri, došao je na UO UIO, a Uprava se izjasnila i rekla da će doći do devastacije javnih prihoda - konstatovao je Bevanda.

On je podsjetio da se PDV plaća samo na izvršene robe i usluge.

- Ovdje je stvorena magla da neko nešto mora plaćati, a nije prometovao - rekao je Bevanda.