latinica  ћирилица
28/05/2020 |  15:24 | Autor: SRNA

Informacija o radu Tužilaštva primljena na znanje

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH primili su na znanje Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2017. 2018. godinu.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić, odgovarajući na pitanja i prigovore delegata tokom rasprave, rekla je da nije sva odgovornost na Tužilaštvu BiH, te da i Sud BiH ima ovlaštenja i odgovornost, ali se i saglasila da konstatacijama da pojedini procesi dugo traju, te da tu praksu treba mijenjati.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić, replicirajući tokom rasprave na navode delegata Mladena Bosića da je glavni problem u BiH nefunkcionisanje pravne države za šta je kao glavnog krivca okarakterisao Tužilaštvo BiH, te da treba mijenjati zakone, podsjetila je da od 2011. godine traje pokušaj da se završi strukturalni dijalog, i to uzalud.

- Nema dogovora u BiH bez dogovora ključnih političkih aktera - rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske nastojala da ubrza donošenje novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

- Očito je da nije postojao dogovor u Federaciji BiH. Ministar /pravde Republike Srpske Anton/ Kasipović je u više navrata intervenisao. Predložili ste zakon o VSTS-u, ali bez usaglašenosti i znali ste kako će proći u Domu naroda. Republika Srpska je uradila sve što je trebala, zaboravite strukturalni dijalog i krenite ispočetka! Na strukturalni dijalog smo izgubili devet godina - naglasila je Majkićeva.

Odgovarajući delegatu Bosiću na tvrdnje da postoje predmeti o korupciji na izborima Tadićeva je pojasnila da nije sve u nadležnosti Tužilaštva BiH, te da se takve stvari rješavaju na biračkim mjestima gdje postoje stranački posmatrači.

- Vi tvrdite da znate da imaju takvi predmeti u ladicama. Pa, recite mi molim Vas, kod kog tužioca da idem ja da provjerim je li taj predmet zaista u ladici? - upitala je Tadićeva.

Tadićeva se saglasila da konstatacijom delegata Sredoja Nović, koji je rekao da sudski procesi dugo traju, te da trebaju biti skraćeni, kao i da očekuje da tužioci imaju više hrabrosti.

Nović je rekao da se zna ko je donio reformu pravosuđa BiH i ko je to instalisao, te da su tužilaštva ostala usamljena i nisu bila osposobljena za rad koji danas imaju.

- Očekujem da tužioci imaju više hrabrosti, da predmeti ne traju po pet ili sedam godina. To je nedopustivo, tužioci moraju imati hrabrosti bez obzira na pritisak javnosti ili političara. Očekujem da kažete da li imate dovoljan broj tužilaca i kakav je odnos sa policijom - rekao je Nović.

Delegat Zlatko Miletić tokom rasprave je rekao da ni policijske agencije u BiH nisu bile spremne za sprovođenje reforme.

- Imali smo u zakonu posebne istražne radnje, a da niko u BiH nije imao opreme za to. Mislim da glavni tužilac radi vrlo težak posao. Ima tužilaca u Tužilaštvu BiH koji ne mogu da ispune normu, znači ne mogu u toku godine da donesu pet odluka. Protiv njih treba da se preduzmu mjere kroz disciplinski postupak. Imamo dovoljno mladih ljudi koji to mogu raditi - poručio je Miletić.

Delegat Bariša Čolak smatra da se u narednom periodu hitno mora ići u promjenu legislative.

- Ovo što imamo u izvještaju, možda nije pozitivno onoliko koliko smo očekivali, ali kada pogledamo ono što smo imali prije pet ili šest godina i ovo što imamo danas, treba biti iskren i reći da tu ima pozitivnih pomaka - ocijenio je Čolak.

Dom naroda nije dao saglasnost za ratifikaciju Amandmana na Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda /Amandmani iz Kampale, kao ni za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, te za ratifikaciju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima.

Ostali predloženi sporazumi dobili su saglasnost za ratifikaciju, pri čemu je klub bošnjačkih delegata predložio određeni zaključak u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji Projekta auto-puta /brze saobraćajnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo, ali taj zaključak ide na usaglašavanje.

Rasprava o nekoliko materijala sa oznakom "povjerljivo" obavljena je bez prisustva javnosti, nakon čega je Dom naroda okončao današnju sjednicu.