latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:06 | Autor: sputniknews.com

Kuči dočekali mitropolita Amfilohija i vladiku Јoanikija trobojkom od 70 metara (FOTO)

Mošti Svetog Arsenija, nasljednika Svetog Save, prvi put nakon 164 godine stigle su u Kuče. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije. Kuči su dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Јoanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara.
Doček mitropolita Amfilohija i vladike Јoanikija trobojkom od 70 metara (foto: Vladimir Pavićević) -
Doček mitropolita Amfilohija i vladike Јoanikija trobojkom od 70 metara (foto: Vladimir Pavićević)

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznika Spasovdan ne zove tako slučajno, jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima, bila je priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čovjeka i svijeta.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj, jer su u Kuče prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i nasljednika Svetog Save.

Mitropolit je podsjetio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamjenika u Žiči Svetog oca Arsenija, izabravši ga između svih ostalih monaha, prenosi “In4s“.

- Sveti Arsenije je zaista nastavio djelo Svetog Save u našem narodu - kazao je Amfilohije i takođe podsjetio da je on i prvi koji je prenio sjedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

- Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak - kazao je mitropolit.

Govoreći o tome kako su mošti Svetog Arsenija kroz vijekove često bile premještane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsjetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

- Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila, bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija - kazao je mitropolit i dodao da su one nakon toga prenesene u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

- Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vijekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče poslije pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima - kazao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se danas nažalost preko onih koji vladaju Crnom Gorom, povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

- Oni koji poriču Svetoga Savu, poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorijenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na iscjeljenju zloga i opakoga duha - upozorio je Amfilohije i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na kraju besjede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

- Neka gospod Blagoslovi Kuče - kazao je mitropolit.