latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:00 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Obezbijediti preferencijalni tretman domaće robe po stopi od 30 odsto (VIDEO)

Govoreći o zahtjevu poslovne zajednice u BiH da bude obezbijeđen preferencijalni tretman domaće robe i u idućoj godini, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je pojasnio da je to pitanje regulisano shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji je potpisan 1. juna 2015. i ističe 1. juna ove godine.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Najveći nivo zaštite odnosio se na 15 odsto. On se sada nalazi na nivou od pet odsto. Kao posljedica uticaja na ekonomiju pandemije zahtjev poslovne zajednice jeste bio da se obezbijedi preferencijalni treman i u narednih godinu dana u iznosu od 50 odsto - izjavio je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je procijenjeno da je neophodno i u idućoj godini obezbijediti preferencijalni tretman za domaće subjekte, ali da je to prevelika stopa.

Zbog toga je, kako je naveo, Savjet ministara predložio da bude obezbijeđena primjena preferencijalnog tretmana domaće robe i u 2020. godini do 1. juna 2021. godine po stopi od 30 odsto.

Prijedlog ove odluke pripremiće Agencija za javne nabavke, a Savjet ministara će odluku usvojiti najkasnije do 30. maja.

- Razmatrali smo i veći broj sporazuma o međunarodnoj saradnji. Odobrili smo i sporazum o grant sredstvima za nastavak izgranje koridora "Pet Ce". Posljednji sporazumi su se uglavnom ticali nastavka izgradnje prema sjeveru, a ovo je grant koji je određivao izgradnju koridora "Pet Ce" prema jugu", naveo je Tegeltija.

On je naglasio da je na današnjoj sjednici razmatran i dio izvješaja o radu za 2019. godini i program rada za 2020. godinu određenih institucija.

- Pripremili smo veliki broj odgovora na poslaničke inicijative i odgovore na poslanička pitanja i tako praktično iscrpili dnevni red - poručio je Tegeltija.

Konferenciju za novinare predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije možete pogledati u videu.