latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Autor: SRNA

Linta: Antisrpska politika Zagreba i Podgorice

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je kao nastavak antisrpske politike odluku Vlade Hrvatske i Vlade Crne Gore da ne otvore granice za građane Srbije.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Kada je riječ o Hrvatskoj, Linta je istakao da je potpuno jasno da je riječ o političkoj odluci zvaničnog Zagreba, jer su otvorene granice za turiste iz 10 zemalja, ali "nisu namjerno otovrene i za Srbe".

On je naveo u saopštenju da Hrvatska vlast ko zna koji put šalje šovinističku poruku da Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj, što potvrđuje kontinutitet države politike od dolaska HDZ i Franje Tuđmana na vlast 1990. godine do današnjeg dana.

- U pitanju je jedan od mnogih dokaza da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu što je srpsko, kao i da se u Hrvatskoj krše temeljne evropske vrijednosti ljudska prava, vladavina prava i antifašizam - naglasio je Linta.

On je ocijenio da je ova odluka motivisana i održavanjem skorih izbora za hrvatski parlament s ciljem da se aktuelna Vlada i HDZ predstave kao pravi i istinski patrioti, "što praktično znači antisrbi".

Što se tiče Crne Gore, Linta ocjenjuje da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granicu za srpske turiste potvrda antisrpske politike koju vlast u Podgorici "brutalno sprovodi od 2006. godine kada je Crna Gora postala samostalna država".

- Očigledno je da je režim Mila Đukanovića odlučio da beskrupolozno krene u konačni obračun sa srpskim narodom s ciljem njegove nasilne asimilacije i Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori s ciljem njene razgradnje i slabljenja - istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, tragična je činjenica da je Crna Gora spremna da radi i protiv sopstvenih interesa samo da bi uspjela "raznim diskriminatorskim mjerama da se na popisu stanovništa 2021. godine pokaže kako su Srbi svedeni na beznačajnu manjinu, a da je broj nacionalnih Crnogoraca prešao više od 50 odsto ukupnog broja stanovnika Crne Gore".