latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:33 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

BiH otvara granice od 1. juna; Bez ograničenja za građane Srbije, Hrvatske i Crne Gore (VIDEO)

S obzirom da je epidemiološka situacija u BiH i reginu sve stabilnija, Savjet ministara odlučio je da od 1. juna otvori granice za građane susjednih država. Za sve ostale zemlje i dalje važe restriktivne mjere.

Do tada će bh. ministri precizirati i odluku o obaveznoj, jednogodišnjoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama po stopi od 30 odsto, kako bi zaštitili domaće firme od konkurencije iz Evropske unije.

Istovremeno, u Domu naroda podršku nisu dobile izmjene zakona o PDV-u, kojima je bilo planirano pomjeranje roka za plaćanje PDV-a, do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

Uprkos najavama Hrvatske i Crne Gore kako građani BiH neće biti prioritet u liberalizaciji međunarodnog prometa, Savjet ministara odustao je od recipročnih mjera. Odlučili su ministri da granice sa tim državama te sa Srbijom u potpunosti otvore. Bez bilo kakvih ograničenja ili posebnih uslova.

- Uz tu odluku za nesmetan protok ljudi, roba i kapitala i odluka da se za saobraćaj otvore međunarodni aerodomi u BiH. S tim što svi oni ljudi koji budu putovali avionom moraju se pridržavati svih onih ograničenja koja su definisana - rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Bh. ministri nisu razmatrali deblokadu sredstava MMF-a koji već duže od mjesec čekaju na računima pod nadzorom Centralne banke.

Oni su svoj posao kažu odavno završili. A to je nemušto priznao i Bakir Izetbegović. Ne može Savjet ministara odlučivati kako će entitetske vlade i Brčko distrikt dijeliti dobijeni novac nižim nivoima – kantonima i lokalnim zajednicama, rekao je Izetbegović na sjednici Doma naroda na kojoj je izostala podrška predloženim izmjenama zakona o PDV-u.

Protiv su glasali delegati SNSD-a i HDZ-a, jer tvrde predloženo rješenje prepuno je manjkavosti.

- Prvi razlog je da svaki put pred izbore prvo na šta se nasrće je zakon o PDV- u, u pokušaju da se prigrabi neki dobar glas pred izbore. Drugi razlog je što zakon nije išao uobičajenom procedurom - smatra Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

U potpunosti je ignorisana Uprava za indirektno oporezivanje i njen Upravni odbor, iako je nezaobilazna karika u promjenama zakona o PDV-u. Po istom principu ignorisano je ministarstvo finansija, Savjet ministara, mišljenje Vlade Republike Srpske.

Predlagač Denis Zvizdić nije, a trebao je detaljnom kalkulacijom obrazložiti i negativne posljedice, koje predloženo rješenje nosi, poput devastacije javnih prihoda i rashoda, koju bi na kraju mogli da osjete i sami privrednici.

- Ponavljam da se PDV plaća samo na prometovane robe i usluge, ovdje se stvarala jedna magla da neko nešto mora plaćati, a nije prometovao - istakao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u SM BiH.

Predlagač Zvizdić politikanstvo pripisuje oponentima.

- Politikanstvo je još jednom pobijedilo struku, a nedostatak političke volje ugrozio likvidnost privrede i ignorisao zahtjev realnog sektora koji je najzaslužniji za fiskalnu stabilnost - kazao je Denis Zvizdić, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH.

No upravo struka, koju je Zvizdić ignorisao, još ranije je pokrenula procedure izmjene zakona o PDV-u, kaže Bevanda.

I za razliku od Zvizdićevog prijedloga, za novo zakonsko rješenje izvršene su široke konsultacije pa i sa poslovnom zajednicom.

Uskoro će se naći pred ministrima koji će razmatrati i inicijative poslodavaca o pomjeranju rokova za plaćanje PDV-a, kaže Bevanda. Kako god, za Zvizdićev prijedlog nije glasao ni SDS-ov Mladen Bosić, čije su stranačke kolege u Predstavničkom domu predloženo rješenje podržale.

Bosić zato jeste delegatsku govornicu koristio za obračun sa Savjetom ministara, čijim je radom kaže, nezadovoljan.

Zatražio je i ostavku predsjedavajućeg. Radili smo i radimo u interesu građana. Slikanje prepuštamo drugima, odgovorio mu je Tegeltija. I dodao da je opstrukcija ispoljena u jednogodišnjim spriječavanjem formiranja Savjeta ministara.

- Nisam čovjek opstrukcije, radim u interesu građana, a opstrukcija ću biti samo vama čije su politike protivne stavovima i zakonima Republike Srpske - jasan je Tegeltija.

Kako je ko i u čijem interesu radio, sud će dati građani na sljedećim izborima. Kao što su dali i na prethodnim, zaključio je Tegeltija srpsku raspravu u Sarajevu.

Konferenciju za novinare predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije možete pogledati u videu.