latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:55 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Opštini Rudo pripala neperspektivna vojna imovina

Opština Rudo postala je vlasnik dijela zemljišta i objekata kasarne koja je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom. U ovome vide razvojnu šansu na šta su čekali pet godina da Ministarstvo odbrane BiH završi proceduru i objekte preda Direkciji za obnovu i izgradnju Srpske. Slučaj sa perspektivnom vojnom imovinom je drugačiji, dio sarajevske zvanične politike, ne odustaje da je prigrabi i uknjiži tamo gdje nikad nije pripadala.

Ministarstvo odbrane BiH, predalo je Republičkoj direkciji za obnovu i razvoj Srpske, tri skladišna objekta i zemljište. Direkcija je dala Opštini Rudo koja ima planove da ih zainteresovanim investitorima ustupi za poslovno-proizvodnu zonu.

Јedan od zainteresovanih je iz oblasti protivgradne zaštite. Ruđani su izgradili pristupnu saobraćajnicu, most i graničnu ogradu prema komšijama iz Oružanih snaga BiH koji ostaju u drugom dijelu kasarne.

- Smatram da je za investiciona ulaganja značajno otvaranja novih radnih mjesta, jer već više godina imamo investitore koji su zainteresovani za te objekte. Ono čime se taj investitor bavi zahtijeva geografske i topografske karakteristike da bi mogao raditi - ističe načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH naglašava da se radi o objektima 19, 20 i 21.

- Ostaju još neki objekti Kasarne "Car Dušan" koje koriste Oružane snage BiH i kada se steknu uslovi mi ćemo i te objekte predati kada ne budu više trebali lokalnoj zajednici - dodao je Okolić.

Čekanje na neperspektivnu vojnu imovinu se privodi kraju. Međutim zabrinjavajuće je da ne jenjava intenzitet zagovoranja ideje, da perspektivnu vojnu imovinu s teritorije Republike Srpske treba knjižiti u vlasništvo BiH – ocjenjuju upućeni. Zvaničnici Srpske i srpski zvaničnici u institucijama BiH su kategorični - od tog posla legalno nema ništa.

- Okvirni dejtonski mirovni sporazum je osnova svega, i ustava i zakona, i on se mora ispoštovati. Srpska ima pravo da čuva i štiti svoju teritoriju svim legalnim sredstvima i to se pokazalo na poljoprivrednom zemljištu. Nadam se da neće ekskalirati ovaj problem sa knjiženjem vojne imovine - ističe Okolić.

Podsjetimo, prethodnih godina iz instutucija Republike Srpske više puta je istaknuto da se neće dozvoliti otimačina teritorije na kojoj se nalaze 22 perspektivna vojna objekta.