latinica  ћирилица
29/05/2020 |  09:13 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa

U kasarni Kozara u Banjaluci danas će biti obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i 28 godina od njihovog formiranja.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Biće služen parastos poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske i položeni vijenci.

Planirano je da se ovogodišnje obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske realizuje u prisustvu najužeg kruga zvanica, u skladu sa situacijom prouzrokovanom virusom korona.

Obilježavanje Dana Prvog i Drugog Krajiškog korpusa Vojske Srpske i 28 godina od njihovog Formiranja organizuje Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus činio je okosnicu Vojske Republike Srpske, brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je "Koridor `92", a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus brojao je od 16.000 do 20.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.