latinica  ћирилица
29/05/2020 |  09:54 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Tužilaštvo intenzivno radi na slučaju "Respiratori"

Tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na slučaju "Respiratori", koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će više informacija o ovoj aferi biti poznato tokom dana.

U Agenciji za istrage i zaštitu nisu mogli ni potvrditi, ni demanovati navode medija o ispitivanju u vezi sa predmetom "Respiratori".

Federalni mediji prenose da bi Tužilaštvu BiH danas trebalo da budu predati premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik gazdinstva "Srebrna malina" Fikret Hodžić.

Solak, Hodžić i Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici SIPA su ih više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine.

Tužilaštvo BiH bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

Proteklih sedmica SIPA je vršila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi "Srebrena malina".

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere "Respiratori".