latinica  ћирилица
29/05/2020 |  10:56 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Za ekonomski oporavak neophodne hitne i sveobuhvatne intervencije

Pandemija kovid-19 ostavila je velike posljedice po ekonomiju u BiH zbog čega su neophodne hitne i sveobuhvatne intervencije radi očuvanja radnih mjesta, zaštite najranjivijih grupa i sprečavanja nazadovanja privrede, zaključak je Analize ekonomskog uticaja pandemije koja je predstavljena u Sarajevu.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Cilj Analize, koju je u ime Tima UN u BiH, sproveo Razvojni program UN /UNDP/ u BiH, jeste izrada sveobuhvatnog pregleda posljedica ove nepogode, sa posebnim naglaskom na ranjive grupe i privredne grane, saopšteno je iz UNDP-a.

Ključni pokazatelji Analize svjedoče da su najveće negativne posljedice već osjetile industrije vezane za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prehrambene usluge i transport, dok su tekstilni i metalski sektori doživjeli ozbiljne poremećaje u lancu snabdijevanja.

Alarmantna je i činjenica da u najteže pogođenim sektorima - smještaj i prehrambene usluge, 43 odsto preduzeća vjeruje da će morati potpuno prestati sa radom za tri mjeseca.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald rekla je da je jučerašnja prezentacija prva od mnogih procjena stanja za koje se nada da će poslužiti kao podrška svim akterima u planiranju i u aktivnostima koja se odnose na oporavak od pandemije.

- Za UN u BiH, fokus je na tome kako možemo podržati i doprinijeti svim naporima da se oporavimo bolje, "zelenije" i inkluzivnije sa težištem na Agendi 2030. i obezbjeđivanju toga da niko ne bude zapostavljen niti zaboravljen - navela je Mekdonaldova.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera smatra da ova analiza dolazi u pravom trenutku jer su tačne, dosljedne, pravovremene i transparentne informacije od ključne važnosti za preduzimanje ispravnih koraka u odgovoru na aktuelnu krizu.

- Ona pruža uvid neophodan za razumijevanje različitih aspekata krize i smanjenje ekonomskih posljedica kojima su već izložena preduzeća, institucije, zajednice, kao i ranjive osobe čija su radna mjesta i kvalitet života ugroženi. Izvjesno je da odgovor za očuvanje ekonomije zahtijeva saradnju svih nivoa vlasti i učesnika iz različitih oblasti - napomenula je Nedera.

Kao osnova za Analizu je korištena i platforma UNDP-a "Ekonomski puls BiH", koja u realnom vremenu daje uvid u stanje privrede i mjera ekonomskog oporavka u BiH zahvaljujući informacijama koje se prikupljaju od više od 1.000 preduzeća širom zemlje.

Na osnovu prikupljenih podataka, većina anketiranih predstavnika preduzeća u idućih tri do šest mjeseci planira preduzeti mjere smanjenja troškova rada, poput smanjenja plata ili otpuštanja. Ista preduzeća su ipak zauzela optimistični stav da će takve mjere biti privremene.

Primarni podaci pokazuju da su žene teže pogođene negativnim posljedicama pandemije nego muškarci.

Na onlajn prezentaciji Analize ekonomskog uticaja pandemije kovid-19 u BiH je učestvovalo više od 120 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih finansijskih institucija, ambasada, agencija i privrednih asocijacija/komora.