latinica  ћирилица
29/05/2020 |  12:02 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa u banjalučkoj kasarni "Kozara" i polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima, danas je obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, uz poruku da se obilježavanjem ovog datuma čuva i njeguje tradicija VRS.

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić rekao je novinarima da su Prvi i Drugi krajiški korpus Vojske Republike Srpske dali odlučujući doprinos stvaranju i očuvanju Srpske.

- Pripadnici Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS koji su život ostavili na granicama Republike ne mogu, ne smiju i nikada neće biti zaboravljeni - poručio je Rogić.

Rogić je rekao da BORS zajedno sa Trećim pješadijskim /Republika Srpska/ pukom nastoji da očuva sjećanje na lik i djelo poginulih saboraca, čime se čuva i Republika Srpska.

Penzionisani general-potpukovnik VRS Momir Zec rekao je novinarima da je Prvi krajiški korpus tokom rata imao oko 116.000 boraca, od kojih je oko 7.000 poginulo, a 22.778 je ranjeno.

- Prvi krajiški korpus tokom rata imao je više borbenih operacija, a najvažnija ofanzivna operacija je bila probijanje koridora kroz Posavinu 1992. godine, te odbrambena operacija zapadnog dijela krajiškog ratišta 1995. godine od agresije Hrvatske vojske u sadejstvu sa Armijom BiH i HVO-om - istakao je Zec.

Foto: SRNA

On je rekao da je u toku rata Prvi krajiški korpus držao oko 55 odsto teritorije današnje Republike Srpske i oko 1.100 kilometara fronta.

Penzionisani pukovnik VRS Mikajlo Mitrović rekao je da je Drugi krajiški korpus imao oko 18.000 vojnika, te da je poginulo više od 2.000 boraca, čime je dat veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda od genocida na ovim prostorima.

On je rekao da je korpus formiran 1992. godine naređenjem komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića sa zadatkom da sačuva srpski narod od genocida u sjeverozapadnom dijelu tadašnje BiH.

Vijence i cvijeće na spomen-ploču položili su delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, BORS-a, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/, te demobilisani borci Prvog i Drugog krajiškog korpusa.

Obilježavanju su prisustvovali savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, te komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Milan Radojčić.