latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:40 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Mazalica: Neophodno da se Parlament odredi prema Rezoluciji

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da parlament Srpske zaključcima treba da se odredi prema Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.
Srđan Mazalica (foto: facebook.com/srdjan.mazalica) -
Srđan Mazalica (foto: facebook.com/srdjan.mazalica)

- Sazvali smo posebnu sjednicu zato što Narodna skupština treba da se odredi o nekim pitanjima vezanim za istorijske događaje iz 20. vijeka, koji su jako bitni za srpski narod. Mi nismo otvorili tu temu, ta tema je potpuno bespotrebno otvorena - rekao je Mazalica novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine.

Mazalica je naglasio da je rezolucija bespotrebno došla do Parlamentarne skupštine BiH koja "uopšte nije trebalo da usvaja rezolucije u vezi sa određenim istorijskim događajima i karakterom žrtava u Drugom svjetskom ratu jer o tim pitanja ne može da postoji saglasnost unutar konstitutivnih naroda u BiH".

- Ova rezolucija je revizionistička. Razgovarali smo sa istoričarima i stava smo da je rezolucija izuzetno štetna za srpski narod i Republiku Srpsku, zato iziskuje da se parlament odredi po tim pitanjima - poručio je Mazalica.

On je napomenuo da rezolucija ne prepoznaje dominantan doprinos antifašističkoj borbi predstavnika srpskog naroda, kao ni nešto što je međunarodno prepoznato, a to je da je nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izvršen genocid.

- Razlika između stradanja Srba, Јevreja i Roma s jedne strane i pripadnika drugih naroda se sastoji u tome da zvanični dokumenti potvrđuju da su Srbi svojim rođenjem i etničkom pripadnošću bili meta i određeni za eliminisanje u NDH", istakao je Mazalica.

Govoreći o izmjenama Poslovnika o radu Narodne skupštine, Mazalica je rekao da je Klub poslanika SNSD-a predložio 35 amandmana, kojim, između ostalog, odustaju od prijedloga da se ograniči rasprava po pitanju tačaka dnevnog reda.

- Mislimo da bi to bilo najbolje rješenje, ali opozicija se protivila tome. Iznijećemo prijedlog poslovnika koji će skratiti praznu raspravu i vratiti dignitet Narodnoj skupštini - rekao je Mazalica.

On je dodao da će diskusija biti dominantna forma izražavanja mišljenja, da će se urediti pitanje zloupotrebe ukazivanja na povredu Poslovnika, te da će se nedvosmisleno znati kada je povrijeđen Poslovnik i kada se izriču mjere.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao je da su predstavnici ove stranke u Sarajevu za učešće u donošenju rezolucije imali podršku Srpske pravoslavne crkve.

- Ukoliko će posebna sjednica raspraviti i kompenzovati Republici Srpskoj činjenicu da je SNSD pristao da se sa Republike Srpske prenosi strateška imovina Republike Srpske kao što je aerodrom Mahovljani i kasarna `Kozara`, ili će se njome vratiti jasenovačka građa, mi smo spremni da budemo kooperativni na sjednici - poručio je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo naveo je da je ova stranka bila protiv održavanja posebne sjednice, zato što je Narodna skupština u oktobru 2015. godine donijela Deklaraciju o ustaškom zločinu genocida, što smatra jednim od najboljih dokumenata donesenih u posljednjih nekoliko saziva Narodna skupštine.

- Političke partije moraju da pokušaju da postignu jedinstvo na jednom ovakvom pitanju, iako nisam preveliki optimista. Bojim se da će ovo biti jedna od težih sjednica i da će produbiti svađe i sukobe unutar političkih partija - rekao je Bundalo.

Govoreći o izmjenama Poslovnika, poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da su poslanici ove stranke u januaru dali svoje prijedloge za poboljšanje rada parlamenta, ali da u radni materijal nije ugrađena nijedna njihova primjedba.

On je napomenuo da je u radnom materijalu data neograničena mogućnost srpskom članu Predsjedništva, predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade da učestvuju u raspravi na svakoj sjednici, po svim tačkama, bez obzira da li su oni predlagači materijala ili su gosti.

- To mi iz opozicije nećemo prihvatiti - naveo je Glamočak.